Mielipiteet

Muarin mietteitä – Kyä mei täälä Vorssasa pärjätään

Kinkun kaveriksi voi ottaa hyvän leivän lisäksi hernettä, jota ei pidä vetää nenään. Kuva: JS juhani salo
Kinkun kaveriksi voi ottaa hyvän leivän lisäksi hernettä, jota ei pidä vetää nenään. Kuva: JS juhani salo

Mää ton miähen kansa, meinaan sen, joka meillä on viiskymmentä vuatta asunu, puhuttiin noista vanhosta ajjoista. Kyllä sitä kuulkais ennenki on ollu suomalaisilla kovia paikkoja. Sillonkin, kun oli sota-aika, eikä juur mittään ollu, ei vaatetta eikä ruakaa, kyä sillon oli ihmiset kovilla.

Mei kun siinä viärekkäin leipätaikinaa vuavattiin, että saa si mukulat sakkiis kans ja tutut hyvvää leipää joulupöytääs kinkun kaveriks, miätittiin oiken ajatuksella, mistä mei tavalliset tallaajat ollaan jääty ilman ny tän kovan taurin aikana. Mei kun ollaan aina kotona, eikä muutenkaan missään käyrä, ei se meitin olloomme o suuremmin haitannu.

Älkäi ny kukkaan ymmärtäkö väärin taikka vetäkö sitä hernettä sinne nennään kovin syvälle, kun en emmää mittään pahhaa tarkota. Aateltiin vaa, että ku tää joulu on kumminkin semmosta rauhan ja hyvän tahron aikaa, oltas kaikki kotona, taikka jos on sukulaisia täälä päin, käytäs vaikka akkunan takana kuikuilemasa ja toivottamasa hyvät joulut.

Ja tohon sota-aikaan viälä, en mää o sitä itte kokenu, mutta on siittä mulle niin monta kertaa puhuttu, että kyä mää sen uskon ja ymmärrän, että kauheeta se o. Ny ku ittelläki ruppee olleen päiväsaikaanki enempi tuttuja tuala hautuumaala, ruppee aatteleen sitä ommaaki kualevaisuuttaas.

Onneks tota mukuloitte sakkia viälä tosa kintuisa kiertää, meinaan ainahan niitte nälkä o, vaikka ei silti, mukava niitä on kyä ruakkiaki. En mää ny si muuta, ku piretään hualta kaikista, jokka sitä ny kovasti tarttee ja muutenki, että selvittäs tästä koettelemuksesta. Niinku toi resitentti Koivisto on sanonu jotenkin sillai, että jos mei ei olla ihan varmoja, että kaikki mennee piäleen, niin aateltas, että hyvi meitin täsä lopulta käy.

Oikein hyvvää joulua kaikille ja kyä mei täälä Vorssasa pärjätään, mikäs meitin on pärjätesä, ku kaikki kumminki hyvin pellaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic