Mielipiteet

Muistellaan menneitä hallituksia

Esko Ahon hallitus oli kuudeskymmenesviides (65.) Suomen hallitus. Se päätti maan asioista ajalla 26.4.1991 – 13.4.1995.

Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus (66.) hoiti maan asioita 13.4.1995 – 15.4.1999. Hallituksessa olivat mukana SDP, KOK, VAS ja Vihreät. Keskusta jäi oppositioon. Hallituspäiviä kertyi 1464 päivää.

Paavo Lipposen toinen hallitus (67.) hoiti maan asioita 15.4.1999 – 17.4.2003. Hallituksessa olivat mukana SDP, KOK, RKP, VAS ja Vihreä Liitto. Keskusta jäi taas oppositioon. Hallituspäiviä kertyi sama määrä kuin Lipposen ensimmäiselle hallitukselle. Monien puolueiden edustajista koostuvia hallituksia kutsuttiin myös sateenkaarihallituksiksi. Varmaan kummassakin tapauksessa erimielisyydet hallitusohjelman sisällöstä olivat syy hallituksesta pois jäämiseen.

Koska hallituksessa on paljon puolueita, joiden mielipiteet asioista päätettäessä pitää saada kaikkia tyydyttäväksi, ei pääministeri yksin leikkaa mitään, eikä keneltäkään, eikä lisää kenellekään mitään, vaan päätös on aina kompromissi.

Politiikassa päätöksiä tehdään paljon äänestämällä, kun neuvotteluteitse ei päästä yhteisymmärrykseen. Taas tulee mieleen se erään kokeneen poliitikon mielipide: ”Ei ihmisten tartte silti riidellä, vaikka asiat riitelee.”

Erkki Kaakinen

Uusimmat

Fingerpori

comic