Mielipiteet

Muistetaan faktat faktoista puhuttaessa

Forssan Lehti julkaisi 27.9. Vesa Niinisen mielipiteen, jossa hän tuttuun tapaan jatkaa monitoimitalon kyseenalaistamista vanhoin kaiuin. Koska Niininen mainitsee olevansa huolissaan siitä, että kaupunkilaisille puhutaan puuta heinää, niin on paikallaan korjata muutamia virheitä.

Loppupuolella Niininen antaa ymmärtää, että hallituksen ja valtuutettu Mäkelän ehdotusten äänestystulos 24–19 hallituksen ehdotuksen hyväksi kertoisi siitä, että ”hankkeen kannatus laskee kuin lehmän häntä”. Mainittakoon, että koko kokouksessa ei ehdotettu hankkeen hylkäämistä, eli käytännössä koko valtuusto yksimielisesti – valtuutettu Niininen mukaan luettuna – kannattaa hankkeen jatkamista. Lähimpänä vastustusta voi pitää valtuutettu Häggmanin ehdotusta palauttaa suunnitelma uudelleen valmisteltavaksi. Esitys kaatui äänin 11–32.

Valtuutettu Saarenmaan esitystä suuremmasta juhlasalista Niininen kommentoi tyypilliseen vähätteleväänsä tapaan populistiseksi, vaikka kyseessä on normaali poliittinen debatti valtuustosalissa. Myös valtuutettu Grahn-Laasonen sai moitteet oppositiopolitiikan harjoittamisesta, vaikka kokoomus on johdonmukaisesti kannattanut suurempaa salia yli eduskuntavaalien. Syytä myös mainita, että suuremman salin ehdoksi olisi asetettu valtion avustus.

En myöskään voi entisenä hankkeen voimakkaana vastustajan parhaalla tahdollanikaan allekirjoittaa, että hanke olisi ”suuruudenhullu”, siihen vaikuttaisi ”poliittinen ohjaus” tai että ”sitä on tarkoituksella kaupattu päättäjille huokealla hinta-arviolla”. Hanke on kasvanut ensimmäisistä suunnitelmista huikeasti, sille on asetettu entistä enemmän vaatimuksia ja suunnitelmat ovat paitsi kehittyneet myös tarkentuneet siinä määrin, että kohonnutta kustannusarviota voi vieläkin pitää kohtuullisena. Tästä puhuttiin paljon jo, kun hankkeen suunnittelusta päätettiin, eikä se ole tullut yllätyksenä muille. Miten se on päässyt yllättämään hankkeen valmistelusta vastaava sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtajan, on jo itsessään pelottava kysymys.

Hyvänä puolena voitaneen pitää kuitenkin sitä, että muut vastustamisen perusteet ovat pikkuhiljaa jääneet pois faktojen edestä, eikä jäljellä näytä enää olevan kuin talous. Niininen pelottelee kasvavalla lainamäärällä, vaikka oleellista ei ole lainan määrä vaan sen takaisinmaksukyky. Nyt tarjotun lainan korko hädin yltää inflaation tasolle ja se on suurelta osin korkosuojattu. Uuden rakennuksen ylläpitokulujen säästöt ovat samaa luokkaa tai suuremmat, kuin lainanlyhennykset verrattuna nykyisten rakennusten ylläpitoon. Tämä on meille laskelmilla osoitettu lukuisia kertoja.

Siinä Niininen on oikeassa, että kuluja on pilkottu alkuperäisiin laskelmiin verrattaessa, mutta tämä on asia, joka pitäisi käydä läpi Niinistön itsensä johtaman lautakunnan sisällä sen sijaan, että puheenjohtaja ruotisi lautakuntansa hyväksymiä päätöksiä julkisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic