Mielipiteet

Muistisairaiden lukumäärä kasvaa, onko sote valmis? Muistisairaiden sujuva palvelunohjaus on hakusessa

Aivot vaativat monipuolista huolenpitoa. Kuva: Soile Toivonen
Aivot vaativat monipuolista huolenpitoa. Kuva: Soile Toivonen

Maassamme kauan odotettu terveyden- ja sosiaalialan uudistus on valmistumassa. Aluevaalit, joissa valitaan päättäjät tekemään loppusilaus- ja viimeistelytyöt, ovat tulossa. Nyt on aika tarkastella uusia ideoita ja mahdollisuuksia. Nyt tehtävät päätökset määrittelevät sisällöt. Aluevaaleilla valitsemme nyt henkilöt rakentamaan terveyden- ja sosiaalihuollon itsellemme.

Tulevat päättäjät ja me asukkaat tarvitsemme runsaasti taustatietoa, mitä kaikkea tuo ”hyvä palvelu” pitää sisällään. Nyt on aika evästää äänestäjiä ja päättäjiä. Nostaa esiin tarpeita ja ideoita ratkaisuiksi.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys haluaa nostattaa tietoisuuteen muistisairaiden tilanteen tällä hyvinvointialueella. Muistisairauksiin sairastuu entistä suurempi joukko ihmisiä. Työikäisetkin voivat sairastua, iän karttuessa se on todennäköisempää. Tänä vuonna 75 vuoden ikään tulee 1947 syntyneet, suurin suomalainen ikäluokka. Heitäkin ennen syntyneitä on suuri joukko.

Muistisairaan on päästävä oikean hoitopolun päähän ajoissa. Kanta- Hämeen hyvinvointialueella on nyt puute niistä asiantuntijoista, jotka hoitoketjusta vastaavat. Geriatrianpoliklinikkaa ei ole. Seniorineuvola puuttuu. Terveyskeskuksen palvelut ovat ylikuormittuneet. Kaiken kaikkiaan sujuva palvelunohjaus on hakusessa. Tämän takia tulevilla päättäjillä on haasteellinen tehtävä hoito- ja palvelupolun suunnittelussa. Muistisairauteen ei ole parantavaa lääkettä. Voimme siis keskittyä terveyden edistämiseen. Kaikki tämä vaatii resursseja. Asiantuntijat eivät voi ohjata jokaista askeltamme.

Meillä on kuitenkin olemassa valmiina monipuolinen vapaaehtoissektori auttamaan tässä työssä. Kun tutkimukset, hoito- ja kuntoutuminen on saatu alkuun ammattilaisten voimin, voi kukin jatkaa terveytensä edistämistä vertaistuen ja sen tarjoaman sosiaalisen verkon avulla. Meillä on lähes kaikille eri sairaille ja vammaisille olemassa omat liitot ja yhdistykset, joissa on valtavasti osaamista ja taitoa auttaa ihmisiä tässä. Nämä tulee vain hyväksyä jatkuvaksi hoitoketjuksi ja yhteistyökumppaniksi. Muistiyhdistys on myös valmis tarjoamaan apuaan yksityiskohtien hiomisessa.

Toivon, että kaikki äänioikeutetut osallistuvat kehitystyöhön äänestämällä.

Uusimmat

Fingerpori

comic