Mielipiteet

Muistoja 80 vuoden takaa

Talvisota alkoi 80 vuotta sitten. Muistelen, kun marraskuussa 1939 sanottiin, että sota taitaa tulla. Silloin kutsuttiin miehet, ja myös lottia, ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Hevoset otettiin myös mukaan harjoituksiin. Kokoontuminen oli Ojaisten Eskolan talon pihalla, jossa Onni ja Artturi arvioivat hevosten rahallisen arvon, jos eivät palaa enää takaisin kotiin. Ratsu arvioitiin arvokkaammaksi kuin työhevonen.

Varusteet piti olla – rattaat valjastettuina, heinäsäkki, lapio, ämpäri ja rautakanki. Keskitalosta otettiin mukaan hevoset Musta ja Pilkku, Kauhalta taas Musta, jota isäni oli viemässä Hämeenlinnaan. Kun he tulivat onnikalla takaisin, saivat he ilmaiset litterat.

Sota alkoi marraskuun 30. päivä 1939. Portaan miehiä kaatui useita, myös veljeni Ilmo Erkki 13.2.1940. Hän jäi kentälle ja on siellä edelleen. Toinen veli oli rintamalla ja kaksi veljestä Viipurissa työpalveluksessa.

Porrasta pommitettiin 2.2.1940 kello 2 yöllä. Kolme pommia räjähti. Yksi pommeista oli suutari ja Ojaisten isännät kuljettivat sen sorakuoppaan ammattilaisten räjäytettäväksi.

Kaikki mainitsemani hevoset palasivat kotiin elävinä, vähän säikähtivät kuullessaan ääniä ja pauketta. Nämä hevoset otettiin myös jatkosotaan, josta palasivat myös elävinä.

Kuorma- ja henkilöautot otettiin armeijalle. Niistä tutuimmat olivat Intalan Opel Kapitän, joka sodan jälkeen palasi kotiin luodinreikiä korissaan. Myös Viljo Örnin Ford vm. 1939, vain yhden kesän ajossa ollut, palasi kotiin ja miehet laittoivat auton uudenveroiseen kuntoon sodan jälkeen. Autossa oli pilkkeellä toimiva puukaasu. Kaksi vaihdelaatikkoa peräsin, hiljaa meni, mutta voimaa oli. Olin siinä itsekin apumiehenä jatkosodan jälkeen 16-vuotiaana. Meitä lapsia ei ole arvostettu, vaikka useat meistä teimme enemmän kuin naiset.

Talvisota oli lyhyt ja luminen ja oli kovat pakkaset. Me lapset autoimme sotaleskiä ja vanhuksia mm. lumitöissä, klapien kannossa ja muissa pikkutehtävissä.

Jatkosodan aikana teimme naisten kanssa enemmän ja raskaita töitä, kun sota kesti pitkään. Oli peltotyöt, riihentapot, tappuripuinnit sekä metsätyöt ja uittotyöt. Olin näissä kaikissa mukana, sillä olin isokokoinen ja minulla oli voimia kantaa isoja taakkoja.

Sodan jälkeen kaikilla oli töitä eikä rajoitetta työaikaan, niin kuin nykyisin. Suomi maksoi itänaapurille sotavelat ainoana maailmassa. Töitä tehtiin raskaasti pitkää päivää. Nyt on sodan jälkeen syntyneillä hyvät olot. Suomi on vapaa maa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti