Mielipiteet

Musiikkimelu vaivana kuntosaleilla

Viime vuosina on alettu yhä enemmän korostaa liikunnan tärkeyttä terveyden ylläpitäjänä ja aikuisen ikäni liikuntaa harrastaneena voin hyvin allekirjoittaa tämän. Jäin jokunen aika sitten eläkkeelle ja ajattelin vihdoin ottaa ohjelmaani myös kuntosaliharjoittelun, lihaskunnon ylläpidon kun kerrotaan olevan erityisen tärkeää meille ikääntyville.

Valitettavasti olen jo pitkään kärsinyt ääniyliherkkyydestä. Liikenteen melu samoin kuin muut voimakkaat, hakkaavat, nakuttavat, säksättävät ja jumputtavat äänet, mukaan lukien ns. rytmimusiikki eri muodoissaan, saavat minut voimaan kirjaimellisesti pahoin. Netin keskustelupalstoilta voi todeta, etten ole läheskään ainoa ääniyliherkkyydestä tai ylipäänsä meluista kärsivä.

Joku ihmetteli kerran näillä palstoilla, miksi esimerkiksi jääkiekko-otteluissa pienenkin tauon tullessa päälle hallin kaiuttimista rämähtää voimakas musiikki päälle. Yhtä lailla kuntosaleilla tuntuu olevan yleisenä käytäntönä, että ”tsemppiä” haetaan enemmän tai vähemmän musiikin kautta ja avulla.

Olen nyt käynyt muutaman kerran paikallisella kuntosalilla, jossa ei yleensä kuulu mitään ylimääräistä. Minua myös valistettiin asiasta kysyessäni, että voin halutessani sulkea salissa olevan soittimen, jos koen sen häiritseväksi. Sain kuitenkin pian huomata, että osalle kanssakuntoilijoita musiikki on sittenkin niin olennainen osa liikuntaa, että äänitaustan sulkeminen aiheuttaa heissä enemmän tai vähemmän ärtymystä. Se herättää muutamia ajatuksia.

Minusta on sinänsä täysin hyväksyttävää kuunnella musiikkia harjoittelun lomassa ja pidän ilman muuta vääränä ryhtyä sitä kategorisesti kieltämään. Voi aivan perustellusti pohtia, onko kuntosalilta hiljaisuutta odottava kuntoilija sen enempää oikeassa tarpeineen kuin oman lempimusiikin kuuntelullaan salin täyttävä kuntoilija. Kumpikin vaihtoehto vaikuttaa kaikkiin muihin salilla kävijöihin. Valitettavasti äänien eliminoiminen on aina huomattavasti vaikeampaa kuin niiden lisääminen. Vastakkainasettelun sijasta on ratkaisua etsittävä toisaalta.

Monet kuntosaleilla käyvät nuoret kuuntelevat jo nyt nappi- tai langattomilla kuulokkeilla lempimusiikkiaan puhelimensa kautta ja sellaisella voimakkuudella kuin itse haluavat. Kätevää! Kaikki eivät kuitenkaan pidä korvia painavista ja/tai hiostavista kuulokkeista, olivatpa ne sitten ääntä välittäviä tai vaimentavia. Myös teknisesti kehittyneet vastamelukuulokkeet päästävät ääntä läpi, usein jopa ”peltoreita” enemmän, ja ne ovat kalliita.

Yksi ratkaisu ääniongelmaan voisi olla ”hallinnollinen”. Salille voitaisiin varata pari kolme kertaa viikossa oma taustahälytön vuoro tai edes muutama tunti johonkin aikaan päivästä, jolloin halukkaat voisivat tulla harrastamaan liikuntaa ilman häiritseväksi kokemaansa äänitaustaa. Esimerkiksi Vesihelmessä on kaksi kuntosalia, jolloin tämä rajaus tehtäisiin vain pieneen saliin. Halutaanko tällaista vuorojärjestelyä myös työajan jälkeen, olisi kenties peräti asiakaskyselyn aihe.

Muutaman käyntikerran perusteella olen todella nauttinut nykyaikaisten kuntoiluvälineiden tarjoamista monipuolisista harjoittelumahdollisuuksista. Niinpä osoitan lopuksi kysymyksen Forssassa oleville kuntosaleille. Haluaako joku sali tarjota jo nyt palveluja meille, jotka emme syystä tai toisesta halua tai pysty harjoittelemaan taustahälyisissä saleissa? Jos sellainen löytyy, olen takuuvarmasti tuleva kanta-asiakas.

Uusimmat

Fingerpori

comic