Mielipiteet

Mustaa ei saa valkoiseksi – Tehdyt ”kehitys”toimet heikentävät merkittävästi nuorisotoimen toimintaedellytyksiä

Tapio Virtanen on kaupunginvaltuutettu ja entinen Forssan nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tapio Virtanen on kaupunginvaltuutettu ja entinen Forssan nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö. Kuva: Lassi Puhtimäki

FL. 22.12. mielipide kirjoittaa änkyröinnistä, joka on hyvin yleinen ilmaisu niille, jotka suhtautuvat kriittisesti asioihin ja esittävät omia mielipiteitä asioista ja päätöksistä. Konsulteilla on myös tapana eri mieltä asioista olevia nimittää vastarannan käeksi konsulttiluentojen jälkeen, heillä on tapana soittaa nauhaa, ei käy, ei käy jne ja kaikilla on niin hauskaa. Niillekin, jotka ilman kritiikkiä asioihin suhtautuvat ja ovat aina samaa mieltä, on myös omat nimityksensä.

Kun joltakin toimelta otetaan yli puolet henkilökunnasta, niin kyseessä ei ole kehittäminen, ainakaan tässä tapauksessa nuorisotoimen osalta. Lisäksi nuorisotoimen itse hankkimaansa tulorahoitusta siirrettiin työllisyyden toimialalle n. 300 000 euroa, joka aiemmin valutettiin osin nuorisotoimen kautta nuorten hyväksi. Samalla tulorahoituksella katettiin nuorten työpajatoimintoja. Nuorisotoimen maltillisen verorahoin tapahtuneen toiminnan mahdollisti nuorten työpaja toiminta, joka nyt leikattiin työllisyyden hoidon yli paisuneeseen hallintoon.

Työrauhastakin mainitaan kirjoituksessa, työrauhasta nuorisotoimen osalta voisi kirjoittaa hyvinkin paljon. Työrauhan lisäksi tekemiseen tarvitaan myös mm. työvälineitä, riittävästi henkilökuntaa ja taloudellisia resursseja.

Taloudellista siirtoakin ko. kirjoituksessa pidetään luonnollisena tapahtumana. Kysymys on nuorisotoimen alasajosta sekä vallan keskittämisestä. Kärkkyykö alasajon taustalla nk. kolmas sektori. Kirjoituksessa väitetään, että mitään ei ole leikattu nuorisotyöstä. Kiistaton totuus löytyy vuoden 2021 talousarvio kirjasta.

Olen maininnut puheissani jo aiemminkin työpaikkakiusaamisesta. Tuossa asiassa en ole osoittanut keihään kärkeä erityisesti mihinkään suuntaan, ymmärrettävistä syistä. Tulen tuohon aiheeseen palaamaan (empiirisesti) ja viimeistään omassa elämäkertakirjassani.

Eri mieltä oleminen puoluetovereiden kanssa on meillä sallittua, meillä on melkoisen laaja näkemys demokratiasta myös tekojen ja mielipiteiden tasolla.

Kirjoitus on täynnä tietoistakin tietämättömyyttä. Ennen ”kehittämistä” nuorisotoimi työpajan kautta työllisti tulorahoituksella (ei verovaroin) kymmeniä henkilöitä vuosittain ja hoiti moninaisia tehtäviä itse tuotettuna, nyt ne tehtävät ostetaan ulkopuolelta. Tehdyt ”kehitys”toimet heikentävät merkittävästi nuorisotoimen toimintaedellytyksiä, muualla pyritään satsaamaan nuorisoon varsinkin tilanteessa, joka tällä hetkellä on haastava koko maassamme

Kokonaisuutena kirjoitus ”änkyröinnistä ”olisi ollut hauskaa ja viihdyttävää joululukemista, ellei asia olisi ollut niin vakava, kuin se täällä Forssassa on.

Nuorisotoimen yksi merkittävämpiä kehitystoimia on ollut Nuorten työpajan aikaansaanti. Siitä kiitos lankeaa motivoituneelle henkilökunnalle sekä forssalaisille työttömille nuorille ja vähän vanhemmillekin. Työpaja toiminta aloitettiin vuonna 1994 nollabudjetilla. Leiritoiminta ja retket ovat olleet nuorisotoimen merkkitavaraa, kyseiset toiminnot on nykypäivänä ja tulevaisuudessakin haastavia, johtuen henkilökunnan vähyydestä, logistiikan sekä leirikeskuksen puutteesta.

Kirjoittajan kanssa olen samaa mieltä mausoleumeista (kts. Forssan tori.)

Hyvää uutta vuotta

Uusimmat

Fingerpori

comic