Mielipiteet

Mustiala, Tammelan kruununjalokivi? – Koko upeasta paikasta täytyy pitää huolta, puiston ohella varsinkin rakennuksista

Johtajan entinen asunto Pitkälä toimii nykyisin yhtenä Mustialan asuntoloista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Johtajan entinen asunto Pitkälä toimii nykyisin yhtenä Mustialan asuntoloista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kunta on kautta aikojen tunnettu Hangosta Utsjoelle juuri Mustialan ansiosta. Siellä on ollut opiskelijoita kaikkialta Suomesta. Sisäoppilaitoksessa oli agrologilinjalla n. 200 opiskelijaa, sen lisäksi maatalousteknikko-opiskelijat, karjan- ja sianhoito-opiskelijat. Meitä henkilökunnan muksujakin oli runsaat parikymmentä. Meillä oli ihan oma kylä siellä jo pelkästään koulutilan alueella. Oli kauppa ja posti, ensimmäinen maaseudun posti.

Vuosi sitten kesällä tapasin sattumalta useita ns. entisiä mustialalaisia. Kaikilla oli sama huoli. Eräs sanoi, että kävin juuri muistelemassa menneitä Mustialassa. Sitten jatkoi, että sehän on ihan kuollut koko paikka, kukaan ei asu siellä, ei pidä siitä huolta, Karjamajakin on käyttökiellossa (nyt jo purettu) ja kukaan ei edes tiedä, mikä on nykyisen rehtorin nimi, saatikka sitä, että milloin olisi paikan päällä. Toinen sanoi, että on hirveää katsella, kun hienot hirsirakennukset ovat sellaisessa kunnossa. Lupasin jotenkin tuoda asiaa esille, mutta näin vaan on yli vuosi kulunut.

Sattuneesta syystä tyhjensimme sisarusteni kanssa vanhempiemme asuntoa vuosi sitten. Toin kotiini äidin hienosti mapittamia isäni puheita monenlaisten kurssien päättäjäisistä. Kaikissa niissä oli luettavissa me-henki, Mustiala-henki. Myös Toveriliitto mainitaan useissa yhteyksissä. No silloin Mustialan maatalousoppilaitos oli valtion laitos. Joka kesä huollettiin ainakin yksi rakennus ja mikäli ymmärsin, niin Mustialalle oli aina varattu rahaa.

HAMKiin sulautuminen tiesi muutosta. Jossain vaiheessa jopa valmistuvien todistuksista otettiin Mustiala-nimi vallan pois. Syytä ei voi ymmärtää.

Upeiden hirsirakennusten hoito jäi kokonaan. Kun kerran kysyttiin, että mitä Tammelan kunta toivoo Mustialan suhteen, niin vastasin, että ehdottomasti sitä, että koko upeasta paikasta pidetään huolta, varsinkin rakennuksista ja puistosta. Onneksi puisto on edelleen hieno. Mutta samaa ei voi sanoa ennen niin hienoista henkilökunnan ja opiskelijoiden asunnoista. Ikkunanpokat ovat hajoamassa, alimmat rakennuslaudat mätänevät, maali rapisee. Kauhistuttavaa katseltavaa.

Ja viimeinen sinetti kaikelle tälle oli, kun HAMKista tuli OY. Omistajakunnilla ei ole siellä edes joka vuosi edustajaa yhtiökokouksissa. Mitä Tammelan kunta voi tehdä asialle? Kruununjalokivestä pitää pitää huolta.

Uusimmat

Fingerpori

comic