Mielipiteet

Muutama sana remontoinnista

Aika monta vuotta eläneenä olen nähnyt ja itsekin tehnyt monenlaista remontointia, rakennusten purkamista ja uuden rakentamista.

Aloitan tämän kertomisen ajalta, jolloin ei Forssassa ollut vielä Loimijoen ylittävää Koskisiltaa, vaan sen kohdalla olleita vanhoja rakennuksia purettiin. Olin kavereitteni kanssa (monen nimi on jo hautakivissä) purkutöissä ja purimme muiden ohella myös kolmikerroksisen Aron kirjakaupan. Rakennuksista vapautui paljon paksua puutavaraa, joka oli päältä katsoen hyvännäköistä, mutta sisältä ajan hampaan lahottamaa, joka pudotessaan napsahti poikki jopa monesta kohdasta. Todennäköisesti sellaisia on nytkin vanhoissa puurakennuksissa.

Ikkunoiden ja ovien, keittiökalusteiden ym. maalaus on äkkiä ajatellen helppoa. Pohjatyö ei ole, sillä irtoileva vanha maali pitää poistaa, pestä, pohjamaalata, kitata, hioa ja taas maalata. Ikkunan vaihto uuteen on usein helpompaa kuin vanhan maalaaminen.

Tapetoidessa vanha tapetti pitää poistaa, kolot kitata, hioa, pohjamaalata ja uudelleen tapetoida. Jos rappaukset ovat halkeilleet, on irronneet osat poistettava ja rapattava uudestaan, laatoitettava tai maalattava. Katot pitää maalata. Lattiapinnat uusia, listoittaa jne. Lämmitys, ilmastointi, vesijohdot, viemärit ja sähköjohtojakin on ehkä uusittava.

Nämä ovat sisätöitä. Ulkoa tutkitaan ja korjataan perustus, seinäpinnat, vesikatto. Jos selvitään pelkästään pesulla ja maalauksella, niin rahaa säästyy.

Rakennus ei ole siltikään uusi, vaikka edellä mainitut työt on tehty, vaan se on edelleen vanha rakennus. Remontointi purkuineen ja uusimisineen tulee maksamaan jopa enemmän kuin uuden rakentaminen.

Vanhojen rakennusten käytännöllisyys saattaa olla kyseenalainen nykyiseen käyttöön ja sen muuttaminen voi vaatia väliseinien purkua ja uusien rakentamista.

Kaikki edellä mainitut seikat pitäisi pystyä huomioimaan, kun päätetään, korjataanko vanhaa vai rakennetaanko kokonaan uusi, hyvin suunniteltu monitoimikeskus parhaalle paikalle Forssan ydinkeskustaan. Uuden imago ulospäin on ihan eri asia kuin vanhan koulun korjaaminen.

Ps. Kolme vuotta sitten ostamani kyllästetystä puusta valmistettu marjapensaan tukikehyksen pyöreä tolppa oli vähän vinossa. Kun oikaisin niitä pystysuoraan, niin muutama napsahti poikki noin kymmenen senttiä maanpinnan alapuolelta.

Erkki Kaakinen


Uusimmat

Fingerpori

comic