Mielipiteet

Muutama tarkennus

Ensiksi haluan kiittää ja onnitella kaupunkimme päättäjiä hienosta päätöksestä. Kaukalon uusiminen jäähalliin on tärkeä sijoitus turvallisuuden kannalta.

Keskusteluissa on tullut useasti esille se, että joustokaukalo ei parantaisi varsinkaan lasten ja nuorten turvallisuutta. Lääketieteen lisensiaatin Markku Tuomisen aiheesta tekemä väitöskirjatutkimus osoittaa, että joustokaukalon käyttö vähensi olkapäävammojen esiintyvyyttä noin 60 prosentilla ja laitakontaktissa sattuneiden aivotärähdysten riski aleni 80 prosenttia. Tutkimuksen kohteena olivat aikuispelaajat, mutta voimme varmasti olettaa, että saman suuntaisia hyötyjä saavutetaan myös junioriurheilussa. Suuri osa junioriurheilijoistahan on fyysisiltä ominaisuuksiltaan lähellä aikuispelaajia.

Jääkiekkoa myös kuvataan kirjoituksissa ja keskusteluissa erityisen vaaralliseksi lajiksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2017 Suomalaiset tapaturmien uhreina-raportista selviää, ettei jääkiekko pääse edes viiden eniten loukkaantumisia aiheuttavien urheilulajien listalle. Kyseessä on siis hyvin turvallinen laji, kunhan olosuhteet ovat kunnossa ja sääntöjen mukaan pelataan.

Pelkästään joustokaukalon vuoksi kaupunkiimme tuskin muuttaa ihmisiä, mutta parantunut mahdollisuus urheilun harrastamiseen korkealla tasolla, antaa varmasti lisäpisteen vertailtaessa tulevaa asuinpaikkakuntaa.

Nyt tilanne saattaa olla se, että opiskelutarjonta Forssassa olisi sopiva, mutta paikallisen urheiluseuran tarjoamat mahdollisuudet eivät ole riittävällä tasolla. Mahdollisesti tämän vuoksi nuori ei valitse Forssaa uudeksi asuinpaikkakunnakseen. Tiedän useita nuoria, jotka ovat muuttaneet pois Forssan seudulta isommalle paikkakunnalle urheilun vuoksi. Kilpaurheilua harrastavan nuoren suurena haaveenahan on päästä omassa lajissaan huipulle. Polku sinne huipulle pitää olla asuinpaikkakunnalla mahdollinen, jotta tämän kaltainen nuori paikkakunnalle muuttaa tai jää asumaan. Nyt tämä polku olisi mahdollisesti pitenemässä Mestikseen saakka.

Yksikin Forssan seudulta pois muuttanut nuori on suuri takaisku kaupungillemme. Tiedän myös henkilöitä, jotka ovat muuttaneet Forssaan osittain urheilun vuoksi ja jääneet tänne urheilu-uran jälkeen perheineen asumaan. Parantuneet harrastusmahdollisuudet eivät asukkaita seudultamme pois aja, vaan mahdollisesti tuovat niitä lisää.

Keskusteluissa ja kirjoituksissa tulee jatkuvasti esiin myös se, että jääkiekko on erittäin kallis harrastus. Yleensä tämän olettamuksen tekevät ne henkilöt, jotka eivät todellisuudessa tiedä harrastuksen kustannuksista. Valtakunnallisen median maalailemat kauhukuvat useiden tuhansien eurojen kausimaksuista eivät pidä alkuunkaan paikkaansa. Jos jääurheilun kustannukset estävät harrastuksen aloittamisen, niin ringette-, kuin Jääkiekkoliitonkin kautta on mahdollista hakea taloudellista tukea kausimaksuihin. Myös paikallisen seuran eli Forssan Palloseuran Junioreiden kanssa asiat ovat varmasti sovittavissa, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan toimintaan. Rohkeasti siis yhteyttä Fopsin toimistoon tai allekirjoittaneeseen, jos jääurheilu kiinnostaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic