Mielipiteet

Muutosta ilmassa

Köyhät – rikkaat, oikeisto – vasemmisto, digimaailma – laitevastaiset; vastakkainasettelu on tätä päivää samalla, kun länsimainen talousjärjestelmä on kohta tiensä päässä.

Kaikki kulttuurit maailmanhistoriassa ovat hävinneet joko moraalisen rappiotilan, ilmastokatastrofin tai valloittajakansojen tulon takia. Rooman valtakunnassa ruoka oli eliitille ilmaista ja orjat tekivät työt. Kansa pidettiin tyytyväisenä esittämällä areenoilla sirkushuveja, joissa esiintyjät oikeasti kuolivat. Kylpyläkulttuuri rehotti vallanpitäjien ajankuluna.

Neuvostoliitto kaatui omaan mahdottomuuteensa kansojen sulatusuunina.

Etelä-Amerikan pitkälle kehittyneet intiaanikulttuurit hävisivät äkillisesti jättäen jälkeensä rakennelmia, jotka olisivat vieläkin insinööritaidon opinnäytetöitä.

Suurin uhka on aina tullut idästä. Muinainen mongolivaltakunta, Tšingis-kaani hallitsi parisataa vuotta laajoja alueita Kiinasta Unkariin asti julmalla tavalla.

Nyky-yhteiskunnassa digiaika erottaa ihmiset kahteen leiriin, joissa laitteita käyttämättömät jäävät palveluitten ulkopuolelle.

Veronoikaisuja jää tekemättä paperilomakkeiden loppuessa. Helppoa rahaa valtiolle niiltä, joilla sitä ei muutenkaan liikaa ole.

Viranomais- tai vakuutustekstien selvittäminen verkossa vaatii lehmän hermot ja huipputerävät silmälasit.

Pankit ovat luopumassa tunnusluvuista pakottaen asiakkaat mobiililaitteiden käyttäjiksi. Sukanvarsisäästäminen ja harmaa talous tulevat varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi.

Nykyihmisellä on harhakuva itsestään luomakunnan kruununa, jota raha ja kiire ohjaavat. Molempia on kuitenkin tarjolla vain rajallinen määrä ja ne voivat loppua yllättävän äkkiä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic