Mielipiteet

Muutosta, muutosta, muutosta

Uudet opsit, uudet oppimisen tavat, uudet laitteet, uudet tietojärjestelmät. Kun uusi lopulta opitaan, se onkin jo vanhaa ja uusi alkaa alusta. Muutoksella tähdätään kohti hyvää ja parempaa. Tulos on usein päinvastainen: muutosmyllyssä moni uupuu.” Näin kirjoittaa Tiina Tikkanen (Opettaja 22.3.).

Tässä on mielestäni selkeästi ilmaistu se, missä tilanteessa suomalainen koulumaailma tällä hetkellä on.

Yhä useampi opettaja uupuu ja harkitsee alan vaihtoa! Oppilaiden pahoinvointi on lisääntynyt. Jatkuvista ”ylistyslauluista” huolimatta monessa suhteessa asiat ovat menneet huonompaan suuntaan.

Forssan Lehti otsikoi 27.3.: Historiallinen päätös tai vikatikki. Tai sanan voisi korvata ja sanalla.

Perusteluja voisi luetella useampia. Koko ajan on tuntunut lisäksi siltä, että tärkeintä on liikuntasali ja se meneekö rakentamiseen muutama miljoona enemmän tai vähemmän.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että ollaan menossa taloudellisesti huonompaan suuntaan. Ei tarvitse kuin lukea lehtiä tai kuunnella uutisia, niin ymmärtää, että tulevaisuuden kannalta liikenevät rahat tulisi käyttää koulumaailmassakin tärkeimpään: kasvatukseen ja opetukseen.

Sen sijaan, että jätämme nuoremman sukupolven maksettavaksi miljoonien rakennusvelan, rahat voitaisiin käyttää heidän hyväkseen. Lapseen sijoitettu euro tulee moninkertaisena takaisin.

Kolmekymmentä vuotta sitten leikattiin Forssassakin opetuksesta kymmeniä prosentteja ja seuraukset näkyivät.

Päättäjien olisi viimeinkin ”pantava jäitä hattuun” ja pantava asiat tärkeysjärjestykseen, niin kuin joudutaan tekemään omassa elämässä jatkuvasti.

Muuten mielestäni koulu on koulu eikä mikään kylä!

Odotan keskustelua vielä muustakin kuin neliöistä!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti