Mielipiteet

Myrsky kahvikupissa

Sirkka-Liisa Anttila kirjoitti Forssan Lehdessä (30.9.) tytöistä ja pojista. Tätä keskustelua seuranneena on hämmentävää huomata, että poliittisesti päättävässä asemassa olevat eivät tunnu tietävän, mistä asiassa on kyse.

Koko keskustelua voisi lähestyä ihan yksinkertaisen esimerkin kautta. Puhutaanko eduskunnassa edustajista miehinä ja naisina, vai heidän omilla nimillään? Täysin samasta asiasta on kyse peruskoulun luokkahuoneissa. Edelleenkään kukaan ei estä käyttämästä sanoja tyttö ja poika. Silti on mielestäni hyvä asia, että hiljalleen päästään eroon niistä asenteista, joiden mukaan tytöt valitsevat käsityöt ja pojat puukäsityöt. Tai että oppilaat jaetaan ryhmätöitä tehdessä tyttöihin ja poikiin heidän erilaisten ominaisuuksiensa takia. Tämä ajattelu ei ole nykypäivää, eikä myöskään palvele sitä tulevaisuuden työelämää, johon lapsia on niin kova kiire kasvattaa. Tästä koko keskustelussa on kyse.

Asioiden tiedostaminen ei tarkoita sitä, että oppilaita ”aivopestään” mihinkään tai että kaikesta perinteisestä pitää luopua.

Koko sukupuolikeskustelu on selvästi saanut joidenkin mielissä turhankin ison myrskyn aikaan. Kiitos hallituksen koulutusleikkausten, opettajilla on kädet täynnä jo ennestään isoissa luokissa. Pienillä resursseilla painiessa tämä sukupuolikeskustelu ei ole aamulla ensimmäisenä opettajan mielessä, kun hän työpäivään valmistautuu. Tämän kuvan voisi helposti saada, kun keskustelua seuraa. Tosin silloin äänessä ovat muut kuin opettajat, kuten tässäkin tapauksessa.

Edustaja Anttilaa kehottaisinkin vierailemaan suomalaisessa peruskoulussa ja haastattelemaan opettajia ja oppilaita. Ehkä se toisi esiin muitakin tärkeitä asioita, joista nostaa meteli. Tasa-arvokasvatuksen rinnalla kun on miljoona muutakin tärkeää asiaa.

Anttila on oikeassa siinä, että asioista pitää voida keskustella asiallisesti. Forssan Lehden mielipidekirjoituksia ja lyhkäisiä lukiessa olen täysin samaa mieltä. Toinen kova sana on omalla nimellä esiintyminen. Helpottaa kummasti sitä asiallisen keskustelun käymistä. Tämä vinkiksi nimimerkkien takaa huutelijoille.

Taneli Kaleva

Uusimmat

Fingerpori

comic