Mielipiteet

Näin sen koin

Silmiini osui keskiaikainen tarina kahdesta kivenhakkaajasta työssään. Ohikulkija tiedusteli, mitä miehet tekevät. Toinen valitti työn raskautta ja näytti helteessä rakkoisia käsiään. ”Kunhan tässä hakkaan…” Toinen taas ilmoitti: ”Rakennan katedraalia!” Tämä oli mieltänyt olevansa osa jotain suurempaa ja tärkeämpää.

Peilaan tarinaa omaan kokemukseeni. Olen saanut nauttia Forssan seudun erinomaisista avohoidon terveyspalveluista ja toimivasta Forssan mallista lähes 15 vuoden ajan. Kun viime vuoden loppupuolella sairastuin vakavasti, sain uuden kokemuksen.

Vaimoni soitettua 112:een, tuli pian ambulanssi noutamaan Forssan sairaalan ensiapuun, jossa asiani otettiin vakavasti. Totesin pian olevani sairaalan sisätautiosastolla. Hoidosta huolimatta tilani ei pariin päivään kohentunut, joten lääkärit tekivät ammatillisesti oikean ratkaisun ja lähettivät Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Siellä minut vastaanotti heti 5-henkinen tiimi erikoistuvan lääkärin johdolla. Kaikki kävi nopeasti. Pian oli vuorossa siirto valvontaosastolle, josta seuraavana päivänä vuodeosastolle. Muutamassa päivässä vakavin vaihe saatiin voitettua ja minut siirrettiin takaisin Forssan sairaalaan.

Kotiuduin aikanaan, mutta jatkohoidostani huolehdittiin esimerkillisesti. Lääkäri soitti kotiin 3 kertaa ja hoitajakin pari kertaa. Sain vielä varmuudeksi kutsun tulla uuteen röntgentutkimukseen. Kunto on palannut, jos ei kohisten, niin ainakin pikku hiljaa.

Miksi keskiaikainen tarina? On potilaan etu, että kokonaisuus toimii. Oma kokemukseni hoitoketjusta on positiivinen. Olen kiitollinen kaikista ketjun osista. Forssan sairaalan henkilökunta, osastoavustajista lääkäreihin, osoittautui ammattitaitoiseksi, ahkeraksi ja potilasta arvostavaksi. Havaitsin myös joidenkin toimijoiden työn paljouden.

Sairaalan leikkaus- ja päivystystoiminnasta on keskusteltu vilkkaasti, syystäkin. Omani ja eräiden toisten kokemuksen mukaan myöskään sisätautiosaston resursseja ei tulisi kaventaa – päinvastoin. On puhuttu kaupungin vetovoimatekijöistä. Riittävin resurssein toimiva sairaala on listan kärkipäässä. Olen pannut merkille joidenkin päättäjien ”Hämeenlinna-vastaisuuden”. Onkohan se viisasta?

Toivotan koko Hykyn henkilökunnalle kaunista kevättä ja jaksamista arvokkaassa työssänne.

Uusimmat

Fingerpori

comic