Mielipiteet

Näivettyvä keskusta

Otsikosta huolimatta tämä teksti ei koske puoluepolitiikkaa. Forssan keskusta ja torinympäristö nimittäin ansaitsee sanasensa. K-supermarket ilmoitti lopettavansa toimintansa Kartanokeskuksessa torin vieressä, ja sitä voi pitää yhtenä kuoliniskuna koko keskustan vetovoimaisuudelle. Nyt torinympäristöä täyttävät lukuista pienet myymälät, jotka ovat pitkään kärsineet palveluiden siirtymisestä automarketteihin.

Koska tavallaan minulla on tässä asiassa oma lehmä ojassa, en ole näkyvästi taistellut torin ympäristön elinvoiman puolesta, ettei kukaan pääse leukailemaan, että siellä se Mäkinen vaan omia etujaan valtuustossa ajaa. Moni muu toki olisi ollut häikäilemättömämpi tossuissani, ja ehkä on aika minunkin siirtyä nurkkiani puolustamaan.

Helposti näyttäytyy siltä, että palveluja on tarkoituksella viety keskustasta marketteihin, mutta näin tuskin on tapahtunut. Kun Citymarket avasi vanhan kutomon tiloihin, siirtyi sinne liikkeitä torin ympäristöstä. Hiljalleen ne siirtyivät takaisin. Kun Prismakeskus avasi ovensa, keskusta tyhjeni jälleen, mutta takaisin ei siirtynyt enää monikaan yritys, vaikka ne Prismassa lopettivatkin. Taantuma söi ostovoimaa, ihmiset eläköityivät ja yritykset vain lopettivat.

Alkon ja Postin siirtyminen marketteihin hiljensi keskustaa entisestään. Siirtoa perusteltiin sillä, että siellä ne ihmiset käyvät, mutta tämä oli täyttä kukkua: Ihmiset käyvät siellä, missä on Alko ja Posti – edes asiamiesposti.

Nyt Kesko laski, että marketti keskustassa on kannattamaton ja laittaa siis lapun luukulle. Keskon talousgurujen mielestä on varmasti edullisempaa pitää keskellä kaupunkia sijaitsevaa kiinteistöä tyhjillään, kuin tehdä kauppaa edes tappioita pienentääkseen. En tiedä heidän suunnitelmistaan, mutta jos vanhat merkit paikkaansa pitää, tehdään tiloille niin sanotusti hämeentien s-marketit, mutta ei nyt maalailla piruja seinille enempää, vaikka seiniä vielä onkin.

No, mitä tilalle? Kesko tuskin uutta kannattamatonta päivittäistavarakauppaa tiloihin avaa ja S-ketjun liikkeitä on kaupungissa tursuamiseen asti. Mutta mitäpä, jos saksalainen Lidl avaisi supermarketin paikalle? Lidl on laajentanut pikkuhiljaa useissa kaupungeissa avaamalla toisen ja kolmannenkin myymälän. Miksei siis Forssassa – edellyttäen, että Keskon kanssa päästään tilojen käytöstä johonkin järkevään ratkaisuun. Lidl vetää väkeä ja se palvelisi hyvin myös keskustassa asuvia, myös liikuntarajoitteisia. Hulluissa visioissa kun vielä saisi Alkon siihen kylkeen, niin vannon, että keskusta vilkastuisi.

Pitääkö keskustan sitten olla vilkkaampi on tietysti toinen kysymys. Kukin miettiköön tykönään olisiko mielekkäämpi asioida torin äärellä pienissä putiikeissa, kuin markettien käytävillä?

Tori on kaupungin sydän. Se on asukkaiden kohtauspaikka, ja kun se näivettyy, menetetään paljon sellaista, mitä rahalla ei voi korvata.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti