Mielipiteet

Natosta globaali tekijä? USA haluaisi sitouttaa Nato- jäsenet ja kumppanit yhteiseen rintamaan Kiinaa vastaan

USA:n presidentti Joe Biden vieraili Nato-huippukokouksessa Brysselissä. Kuva: OLIVIER HOSLET / POOL
USA:n presidentti Joe Biden vieraili Nato-huippukokouksessa Brysselissä. Kuva: OLIVIER HOSLET / POOL

EU on vältellyt puolen valitsemista suurvaltojen välisissä kiistoissa. Sillä EU:lle Kiina on myös tärkeä kauppakumppani, ja varsinkin Euroopan mahtinainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa välttää avointa vastakkainasettelua Kiinan kanssa.

USA:n presidentti Biden hakee nyt Euroopasta tukea Kiinaa vastaan.

Suhde Kiinaan on ollut Natolle vaikea. Amerikkalaisten mielestä esimerkiksi Saksa ei ota Kiinan uhkaa tosissaan, vaan varmistelee Kiinan-politiikallaan lähinnä autoteollisuutensa etuja. Silti Kiinan uhasta tulee nyt osa Naton uutta, ensi vuonna valmistuvaa strategista konseptia.

Nato-maiden johtajat ovat nyt määritelleet Kiinan ”systeemiseksi haasteeksi. Naton uusi Kiina-linja on voitto Bidenille. Transatlanttisen suhteen parantaminen on edelleen vaikeaa, sillä amerikkalaiset ja eurooppalaiset epäilevät toistensa sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Lisäksi Yhdysvalloille ei kelpaa sekään, että Eurooppa vahvistaa puolustusteollisuuttaan, sillä Amerikan asejätit tarvitsevat asiakkaita Euroopasta, jotta niillä olisi varaa kehittää Yhdysvalloille uusia aseita.

Julkilausuman sanavalinnat ovat pyöreitä, mutta viesti on selvä: Kiinan kasvava vaikutus maailmanpolitiikassa on turvallisuusuhka, johon liittouma vastaa yhdessä.

Euroopan Nato-maiden suurin huoli on Venäjä. Siksi osa Nato-maista on sitä mieltä, ettei Nato voi operoida globaalisti, kun kotikentälläkin riittää ongelmia.

Yhdysvallat puolestaan kokee Kiinan sotilaallisen ja erityisesti taloudellisen vallan kasvun uhkaksi. Siksi se haluaisi sitouttaa Nato- jäsenet ja kumppanit yhteiseen rintamaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic