Mielipiteet

Näytelmä poliittisesta luottamuksesta – Eipä näytä hallituksen tuleva yhteistyö ruusuiselta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai eduskunnan luottamuksen, periaatteessa. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai eduskunnan luottamuksen, periaatteessa. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Perustuslakivaliokunta totesi ulkoministeri Haaviston toimineen lainvastaisesti, joten eduskunnan tuli määritellä, onko sillä enää luottamusta ministeriin. Joten yli 100 kansanedustajaa äänesti luottamuksen puolesta.

Välittömästi äänestyksen jälkeen pääministeri Marin kertoi äänestäneen tukensa sen puolesta, että vihreiden puheenjohtaja Ohisalo pitäisi puolueensa hallituksessa. Seuraavaksi keskustan puheenjohtaja Saarikko kertoi, että heidän puolueensa äänesti sen puolesta, että he voisivat pysyä hallituksessa. Kumpikaan heistä ei siten halunnut ottaa kantaa ministeri Haaviston luottamuksesta.

Vasemmiston ja RKP:n ei ymmärrettävistä syistä tarvinnut perustella äänestyskäyttäytymistään. Vaikuttaakin siltä, että ainoa joka antoi todellisuudessa luottamuksen Haavistolle oli hän itse.

Ohisalo pääsi nyt kyykyttämään Marinia ja näyttämään kaapin paikkaa Saarikolle. Eipä näytä hallituksen tuleva yhteistyö ruusuiselta. Ainoa asia asiantilan korjaamiseksi voisi olla, että Haavisto pyytäisi itse eroa tehtävästään. Eipä näytä todennäköiseltä.

Suomen ulkopolitiikasta vastaa tasavallan presidentti… yhdessä valtioneuvoston kanssa. Onkohan ulkoministeri Haavistolla presidentti Niinistön luottamus?

Uusimmat

Fingerpori

comic