Mielipiteet

Niininen: "Lasten ja nuorten inspiroiva opetus ei kuitenkaan ole seinistä kiinni"

Raha on keskiössä monitoimikeskuksesta keskusteltaessa.

Olen järkevän taloudenpidon kannalla ja pyrin näkemään kokonaisuuksia. Minulle sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtajana on erityisen tärkeää, että kaupungilla on tulevaisuudessakin varaa kaikkien lasten terveellisiin oppimisympäristöihin.

Lasten ja nuorten inspiroiva opetus ei kuitenkaan ole seinistä kiinni vaan tapahtuu ammattitaitoisten kasvattajien toimesta, joilla on riittävät resurssit opetuksen toteuttamiseen. Näiden resurssien säilyttämisestä minä monen muun valtuutetun kanssa olen ollut huolissani.

Kirjoituksessaan 3.10. Manu Mäkinen saivarrellen tulkitsee väärin kirjoittamiani asioita omaksi edukseen. Mäkinen väittää, että monitoimikeskusta viedään yksimielisesti eteenpäin. Täytyy ihmetellä, missä vaihtoehtoisessa todellisuudessa Mäkinen elää, kun pitää valtuuston äänestystulosta 24–19 yksimielisenä?

Vastakkain olleet esitykset eroavat merkittävästi toisistaan. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mäkisen kannattaa vielä tarkastaa omat ” faktansa”. Hän ei näytä olevan tilanteen tasalla kehottaessaan minua käsittelemään asioita lautakunnassa uudestaan. Asiat on siellä käsitelty ja niistä on äänestetty. Tämä selviää pöytäkirjoista. Ihmettelen myös diktaattorimaista kehotusta olla käsittelemättä asiaa julkisuudessa.

Mäkinen kirjoittaa, että oleellista ei ole lainan määrä vaan sen takaisinmaksukyky. Tämä ristiriitainen väite on suorastaan surullista luettavaa. Lainojen korot ovat nykyään erittäin matalalla tasolla, mutta ongelmaksi muodostuu kaupungin tulopuoli.

Jokainen valtuutettu tietää, että Forssan taloustilanne ei ole hyvä. Tämän vuoksi on jo jouduttu käynnistämään talouden tasapainostamisohjelma, jonka seurauksena palveluista on leikattu. Monitoimikeskuksen lainan suurus vaikuttaa keskeisesti kaupungin takaisinmaksukyykyn ja kiristää entisestään käyttötaloutta.

Mäkinen mainostaa, että uuden rakennuksen ylläpitokulujen säästöt kattavat lainan lyhennyksen. Ihmettelen tätä väitettä, koska monitoimikeskuksen kustannukset ovat nousseet useita kymmeniä prosentteja suunnitteluvaiheen aikana ja silti muka ylläpitokulujen säästöt kattavat lainan kustannukset. Katteettomia lupauksia, joista niitä esittäneet virkamiehet eivät joudu vastuuseen. Forssalainen veronmaksaja kylläkin joutuu hoitamaan osansa.

Lotta Saarenmaan jatkaa kirjoituksessaan 5.10. perinteistä kokoomuksen mielikuviin perustuvaa populismipolitiikkaa. Välillä ollaan Sari Sairaanhoitajan palkkaa nostamassa, tai sitten koulutuksesta ei leikata ja leikataan kuitenkin.

Nyt olisi rakennettu Forssaan iso liikuntahalli ja sitten ongelmat ratkeavat. Viittaukseni Saarenmaan populismiin tulee siitä, että asioihin perehtyvänä valtuutettuna hän on hyvin perillä kaupungin haastavasta taloustilanteesta ja siitä huolimatta teki esityksen valtuustossa, jolla olisi lisätty veronmaksajien taloudellista taakkaa merkittävästi. Tiedossa taisi olla, että isommalle salille ei kannatusta valtuustossa ole. Irtopisteet oli silti kerättävä.

Lopuksi pahoitteluni valtuuston kolmannelle varapuheenjohtajalle Tapio Virtaselle. Aikaisemmasta kirjoituksestani saattoi tulkita, että tarkoitin kaikkien hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien olevan monitoimikeskushankeen vankkoja kannattajia. Tarkoitin tässä yhteydessä vain kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajia Mika Penttilää ja Kaisa Lepolaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic