Mielipiteet

Niinisen kirjoituksessa asiavirheitä

Kaupunginvaltuutettu Vesa Niininen kirjoitti Forssan Lehdessä 29.9. työmarkkinatilanteesta ja työllistämisen helpottamiseen tähtäävästä hallituksen aikeesta helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

Niinisen kirjoituksessa oli asiavirheitä. Ne on syytä korjata.

Hän arvelee, että yrittäjäjärjestön vaikutusvalta olisi hankittu ”paljolti taloudellisella tuella porvaripuolueille”.

Toisin kuin ammattiyhdistysliike, Suomen Yrittäjät ei jaa vaalitukea ehdokkaille. Ehdokkaiden vaalitilaisuuksissa edustajamme käyvät puhumassa, jos pyydetään. Tietoa yrittäjyydestä ja sen vaikutuksesta jaetaan ehdokkaille ja ehdokkaaksi haluaville, jotka vain haluavat sitä kuulla. Avasimme vaalityömme 18.9. Yrittäjän ääni -tilaisuudessa Helsingissä, jossa esittelimme Kasva Suomi! -vaalikampanjan pääteemat paikalle saapuneille kansanedustajille. Heitä oli paikalla laajasti puoluekentän eri puolilta.

Vaalikampanjointi on niin kallista, että on hyvä, jos ehdokkaat saavat vaalitukea esimerkiksi yrityksiltä. Muuten valituksi pääsisivät vain rikkaat ehdokkaat.

Niininen ihmettelee Forssan Lehden pääkirjoituksen 18.9. kohtaa ”yksikään työnantaja Suomessa, pieni eikä suuri palkkaa työntekijöitä potkiakseen heitä pellolle”. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee vuosittain Työolobarometrin, jossa kerrotaan työntekijöiden kokemuksista työelämästä Suomessa. Vuosi toisensa jälkeen Työolobarometri osoittaa, että pienissä yrityksissä työntekijöiden ja työnantajan välit ovat hyvät. Pienessä yrityksessä jokainen työntekijä on avainhenkilö.

2000-luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja Pk-yritysbarometrin mukaan yritykset ovat vaikeista ajoista huolimatta pitäneet kiinni työntekijöistään.

Toisin kuin Niininen väittää, nykylainsäädäntö ei tarjoa riittävästi keinoja puuttua ongelmatilanteisiin. Oikeuskäytäntö osoittaa, että henkilöperusteinen irtisanominen on Suomessa erittäin vaikeaa.

Kirjoittaja väittää virheellisesti, että toiminta olisi mielivaltaista ja irtisanoa voisi ilman syytä. Nyt eikä jatkossakaan ei voi irtisanoa mielivaltaisesti. Hallituksen esitystä ei vielä ole, mutta lausuntokierroksella olleessa esitysluonnoksessa irtisanominen edellyttäisi edelleen ensin työvelvoitteen laiminlyöntiä, rikkomista tai epäasiallista käyttäytymistä.

Kevennetty irtisanomispykälä on rakennettu siten, että laiminlyönti ja siitä seurannut luottamussuhteen horjuminen eivät riitä, vaan lisäksi edellytetään irtisanomisen kohtuullisuuden arviointia. Jos siis laiminlyönnistä ja luottamuspulasta huolimatta työsuhteen jatkamista voidaan pitää työnantajan kannalta kohtuullisena, perustetta irtisanomiselle ei ole.

Juha Haukkatoimitusjohtaja, Hämeen Yrittäjät

Fingerpori

comic

Näkoislehti