Mielipiteet

Niukkuuden jako odottaa

Hyvin todennäköistä on se, että läntisen rikkaan maailman jatkuva talouden kasvu tulee tiensä päähän. Talouskasvun vuosittainen lisäys on asetettu keskeiseksi talouspolitiikan päämääräksi. Tämä päämäärän savuttaminen tulee tarkoittamaan lisää töitä, lisääntyvällä kiireellä ja kyseenalaistaen ihmisten hyvinvoinnin.

Tämän hetken Suomen talouden kasvu on hyvä. Maailman pirteät kasvunäkymät ovat antaneet hyvää vetoapua Suomen talouden kohenemiselle. Mutta emme pääse pakoon sitä tosiasiaa, että synkkenevät pilvet reunustavat jo taivaan rantaa.

Toisaalta maailman ”Pentti Linkolat” ovat huolissaan ihmiskunnan kasvuvauhdista. He sanovat, että maapallosta loppuu jossain vaiheessa tila ja kyky elättää loputtomasti kasvavaa elinympäristöään. Koska monen mielestä maailmantalouden kasvun edellytyksenä on juuri ihmiskunnan kasvu, jolloin myös ikuinen talouden kasvu koetaan mahdottomaksi heidänkin ajatuksissaan.

Ei yhdelläkään suomalaisella poliitikolla ole kanttia julkisuudessa sanoa, että läntisen kerskakulutuksen aika tulee olemaan peruuttamattomasti ohi. Ja että koko maailman mittakaavassa on siirryttävä oikeudenmukaisen niukkuuden jakamiseen, hysteerisen talouskasvun ideologian sijasta. Tuskinpa koskaan, kun suomalaisen poliitikon työnkuvaan kuuluu oman järjestelmän puolustaminen hinnalla millä hyvänsä.

Tämänhetkisen ihmiskunnan tulisi kuitenkin tehdä tulevia sukupolvia ajatellen järkeviä ja tasapuolisia päätöksiä. Eli muistaa tällä hetkellä keskuudessamme olevia köyhiä ihmisiä ja kokonaisia köyhiä kansoja, joissa talouskasvun käsite on tuntematon. Ihmisten tulisi kaikessa teoissaan ottaa luonto ja sen rajalliset luonnonvarat huomioon.

Ne maat, joiden talouskasvu on ollut jatkuvassa nousussa, ovat ilmeisesti vieneet talouskasvun mahdollisuuden niiltäkin mailta, joissa talouskasvua ei ole eikä edes tunneta. Ymmärrämmekö todella sen, että maailmantasolla ihmiskunta kuluttaa ehdottomasti liikaa? Tajuammeko tai tunnustammeko sen, että nykyisenkaltainen maailmantalous laajenee edelleen ja tuhoaa lopulta itseään ylläpitävät luonnonjärjestelmät?

Suurimman esteen jatkuvalle talouskasvun jatkumiselle asettavat siis luonto ja luonnonvarojen käytön suuruus. Niiden jatkuva valtavan suuri väheneminen ja monenkin kohdalla lopulta loppuminen tekee myös talouskasvusta lopun.

Ihminen ahneudessaan vaan ei näytä tajuavan luonnonvarojen säästämistä ja vaikka tajuaakin, ei tee sen eteen mitään. Talouden kasvu on siis rajallinen ja se tulee ennen pitkää auttamattomasti tiensä päähän.

Taisto Levo


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti