Mielipiteet

Nopeammin, korkeammalle...

Suomessa on menneillään suuret rakennusprojektit olympialiikkeen tyyliin,jossa mottona on nopeammin,korkeammalle,voimakkaammin eli latinaksi citius,altius,fortius. Tulevaisuudessa motto ehkä laajeneekin sanoilla syvemmälle,leveämmälle?

Suomessa mennään nyt suuren maailman tyyliin rakentamiskustannuksien nousun osalta. Kustannukset on vain numeroarvoja ja numerot vain liikkuvat,mutta ei raha. Jos tarkkana ollaan, niin maailmassa on useita maita, jotka ovat toisilleen velkaa jopa ristikkäin, jopa poikittainkin ja vain numeroarvollisesti.

Kirjanpitokäytännön mukaan taseella on kaksi puolta: vastaava ja vastattavaa, joiden pitää olla keskenään tasapainossa vaakakupissaan, mutta onko maailman tase vaaterissaan. Uskallan väittää, että ei ole. Asia on helposti inventaariolla osoitettavissa, jos kaikki maailman varat laitetaan tien toiselle puolelle ja velat tien vastakkaiselle puolelle, niin lopputuloksena on, että maailma on elänyt yli varojensa ja elää edelleen! Velkatasapainon korjaamiseksi talousoppineet siirtelevät sitä numeroarvojonossa olevaa pilkkua.

Uudis- sekä korjausrakentamisessa on se hyöty, että saadaan sitä paljon kaivattua työtä, joka on tämän hetken ykköstavoite kaikkialla. Mutta vähäosaisten köyhyys ei valitettavasti näilläkään keinoin lopu, vaan vastattavan on korvattava varallisuusvaje. Ojalan kansakoulun laskuopin oppikirjan opetuskin 1950-luvulla oli ,että kahden vaakakupin on oltava tasapainossa, kuten Suomen lakikirjan logokin osoittaa! Tämä nykyinen epätasapainokohta olisi korjattavissa niin, että ne varat siirretään köyhien asuvien tien puolelle ja velat kärrätään rikkaiden asuvien tien puolelle!

Matti Hirvonen

Uusimmat

Fingerpori

comic