Mielipiteet

Nuorille on annettava mahdollisuus

Olin rippijuhlissa, missä 16 nuorta pääsi ripille. Liikutuin nähdessäni nämä 16 nuorta valkoisissa alboissaan kulkemassa juhlallisesti vakavin ilmein kirkon käytävää pitkin. Miten kauniisti pappi puhuikaan näistä viattomista nuorista, joilla on elämä edessään.

Meidän pitäisi tarjota näille nuorille tulevaisuus, jossa he voisivat elää taloudellisesti turvattua ja mielekästä elämää. Miten monen nuoren päässä risteileekään ajatuksia mitä rippikoulun jälkeen?

Katsoessani näitä nuoria en voinut olla tuntematta huolta heidän tulevaisuudestaan. Maailma on muuttunut niin paljon siitä, kun itse kävin rippikouluni 60-luvulla. Pääsin kesätöihin kahvilaan ja opettelin käyttämään rahaa jo 16-vuotiaana, ymmärsin mistä raha tulee ja mihin kaikkeen sitä tarvitaan, miten se riittää. En ollut riippuvainen vanhempieni enkä yhteiskunnan tarjoamasta taloudellisesta avusta. Olin töissä myös opiskelujeni aikana, elätin itseni.

Mitä tekevät tämän päivän nuoret, jotka eivät pääse töihin, eivätkä vielä tiedä mitä aikuisena haluaisivat tehdä, eikä opiskelu kiinnosta. Nyt puuttuvat nuorille suunnatut työt, josta he voisivat saada palkkaa. Kaikkeen työhön kun ei pitäisi vaatia koulutusta. Työ itsessään opettaa. Nuorena saadut työkokemukset antavat tuntua työnteosta ja rahan käytöstä sekä lisäävät nuoren itseluottamusta.

Kun peruskoulu loppuu pitäisi nuorille kehittää jonkinlainen lakisääteinen työkokeilun malli, jos he eivät tiedä, mikä heitä kiinnostaa. Uusia ammattejakin pitäisi kehitellä maailman muuttuessa. Työtä olisi todella paljon esimerkiksi hyötyjätteiden ja kierrätyksen parissa ja yleensä luontomme suojelun parissa.

Tällä hetkellä on 15–19-vuotiaita työttömäksi luokiteltuja nuoria on maassamme yli 5500 toukokuun tilastojen mukaan ja 20–24-vuotiaita noin 23 600. Näistä ketään ei saisi jättää yksin! Nuoriin täytyy suhtautua positiivisesti ja heidän toiveitaan on kuunneltava! Monet nuoret ovat eläneet rikkonaisen elämän avioerojen määrän lisääntyessä.

Nuorille on annettava mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä suunnitteluun. Toivottavasti yhteiskuntamme antaa heille sen mahdollisuuden. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta!

Nuorten ja heidän tulevaisuutensa puolesta.

Birgitta Wulf


Uusimmat

Fingerpori

comic