Mielipiteet

Nykyajan rautasormukset

Voisiko suomalaisista vielä löytyä rautasormushenkeä? Sen avulla puolustusministeriö keräsi v. 1940 yksityisiltä ihmisiltä 1750 kg kultaa sotatarvikehankintoja varten. Kullan luovutuspakkoa ei ollut. Keräyksen tuloksella olisi tuolloin voitu hankkia 30 hävittäjäkonetta.

Kuluvalle vuodelle valtion budjettiin esitettiin yhteensä 63 miljardin euron menoja. Summa on ylitetty jo roimasti. M. Hirvonen ehdotti (FL 24.4.20) eläkekassojen varoja valtion talouden tukilähteeksi. Missä sitä rahaa vielä olisi, jos eläkekassojenkin 120 miljardia tuntuu pian pieneltä?

Suomen kotitalouksien rahoitusvarat sisälsivät talletuksia 90,7 miljardia euroa v. 2018 lopussa (Finanssialan vuositilasto 2018). Hämmästyttävää!

Talletukset eivät jakaannu tasaisesti. Ja talletukset ovat tietenkin jonkinlaisen turvan tae. Mutta voisikohan kotitalouksien talletuksia jossain määrin kuitenkin käyttää öljynä talouden rattaisiin? Vapaaehtoisesti. Jos ei tänään eikä tällä viikolla, niin viimeistään sitten kun koronavallan terä alkaa taittua.

Historian toistaminen voi olla myös rakentavaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic