Mielipiteet

Olet oikeassa Talonpojanpoika 6.1. – Eläimen pakottaminen liikkumattomuuteen on yksi pirullisimpia eläimen kiusaamisen muotoja

Porsitushäkki. Kuva: Seppo Pessinen
Porsitushäkki. Kuva: Seppo Pessinen

Olet aivan oikeassa, kun kyseenalaistat järjettömän jalostuksen, josta seuraa eläimelle suurta kärsimystä. Ihmisellä on omituinen tarve muokata ja muotoilla luonnon luomuksia oman makunsa mukaiseksi. Onneksi asiaan ollaan lopulta heräämässä ja parannuksia on odotettavissa. Vaikutukset näkyvät turhan hitaasti ja jalostukseen saisi puuttua laajemminkin kuin vain kuonon mittaa ajatellen. Alkuun on kuitenkin päästy.

Eläimen pakottaminen liikkumattomaan elämään on mielestäni yksi pirullisimpia eläimen kiusaamisen muotoja. Jokainen eläin, myös me kaksijalkaiset, on luotu liikkumaan.

Koira otetaan hetken mielijohteesta, kun kuvitellaan omasta aktiivisuudesta vaikka mitä. Omat resurssit ja koiran tarpeet tuskin kohtaavat, jos sohva on metsää kutsuvampi paikka.

Pitäisi ymmärtää, että koira saattaa hyvinkin olla perheenjäsen pitkälti toistakymmentä vuotta. Sen saman ajan lenkkeilyt on hoidettava joka ikinen päivä, useaan kertaan ja säässä kuin säässä ja kalenteriin katsomatta. Eikä se korttelin ympäri todellakaan riitä. Eläimen tarpeisiin perehtyminen ja niiden ymmärtäminen on hyvä sisäistää ennen päätösten tekemistä. Koiran on saatava olla koira.

Menneen ajan koiran elämässä oli varmasti hyviäkin asioita, mutta se että koirat elivät ruuantähteillä ja luilla ei ole ollut hyväksi, eikä ole sitä nytkään. Mausteinen, rasvainen, makea tai suolainen ruoka on aiheuttanut ongelmia. Koira ei ole jätemylly ja kipujen kätkeminen on heillä hyvin hallussa. Mitä hammaskiveen tulee, sitä tuskin vuosikymmenet sitten osattiin hakea ihmisiltäkään. Paljon kärsimystä on aiheutunut tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä aivan kuten nykyäänkin.

Lajityypillinen käyttäytyminen on tuotantoeläimiltä riistetty tehotuotannon myötä. Parsinavetat ovat yhä käytössä, porsitushäkit, tiineytyshäkit, häkkikanalat, turkistarhat. Eläinten liikkumista rajoitetaan tai se estetään. Lehmien tarve hoitaa poikastaan on todella suuri. Toistuvasti emolehmä pakotetaan raskaaksi ja synnytyksen jälkeen vasikka viedään pois. Molempien tuskaa ja kaipuuta voi vain kuvitella. Ihminen on ainut nisäkäslaji, joka käyttää toisen nisäkkään maitoa ravinnokseen vielä aikuisenakin ja ruokkii sillä omat jälkeläisensä.

Pesän rakennus ja poikasten hoivaaminen on yksi tärkeimpiä lajityypillisiä tarpeita myös sioille, samoin maan tonkiminen ja liikkeellä olo ruokaa etsien. Kanat kuopsuttelevat maata ja nukkuvat orrella. Oma lauma tuo turvaa. Turkiseläimet eivät milloinkaan tunne maata jalkojensa alla, vaikka metsä on paikka, jossa heidän tulisi elää.

Tässä vain pieni pintaraapaisu siihen, mitä eläimet joutuvat kokemaan ja mitä heiltä ihminen riistää. Joten vastaan nimimerkille, kyllä! Tuotantoeläinten lajityypillisen käyttäytymisen mahdollisuudet ovat olemattomat, eikä näin ole vain Suomessa.

Toivoa paremmasta on, tämän vuodenvaihteen Vegaanihaasteeseen on vastaanottanut ennätysmäärä ihmisiä, joille eläinten oikeudet ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä muutoksen etsinnässä. Vielä ehtii hyvin mukaan!

Asenteet muuttuvat ja eläinjärjestöt tekevät työtä lainsäädännön parannusten puolesta. Suomen Akatemia on myöntänyt 3,5 miljoonaa euroa hiljaisten toimijoiden aseman selvitykseen lainvalmistelussa. Tähän joukkoon kuuluvat myös eläimet.

On aika ymmärtää, ettei ihminen ole ollenkaan niin ylivertainen älyltään tai muiltakaan kyvyiltään kuin laajasti halutaan uskoa. On jo aika avata silmät ja lopettaa muunlajisten, elävien, tuntevien ja tiedostavien olentojen silmitön hyväksikäyttö. Kaikilla on oikeus lajilleen tyypilliseen elämään.

Uusimmat

Fingerpori

comic