Mielipiteet

Olisiko ekoilijoiden syytä katsoa myös peiliin? Heille maistuvat monet ulkomailta tuotavat kasvituotteet

Elokapinan mielenosoittajia. Kuva: KIMMO BRANDT
Elokapinan mielenosoittajia. Kuva: KIMMO BRANDT

Tuli vain mieleen, kun seuraa tätä nuorten ”ekokapinallisten” mielenosoitusta. He ja monet vihreät ovat suuresti huolissaan maailman saastumisesta ja ilmaston pilaantumisesta ja siksi ovat kasvissyöjiä.

He eivät nauti lihaa eikä maitotuotteita, koska ne heidän mukaansa saastuttavat ilmastoa ja vesistöjä. Sen sijaan heille maistuvat monet kasviperäiset tuotteet, kuten riisi, avokado, soija, pasta, munakoiso, tofu, linssit, palmuöljy, oliiviöljy, mantelijuoma, pasta, bataatti, taateli, maissi, pähkinät, ym., joista kaikki tuodaan meille ympäri maailmaa.

Riisi ja sushi ovat nyt etenkin nuorten oikein trendituotteita, vaikka se on todellinen ”ilmastopahis” ja vaatii runsasta kasvinsuojeluaineiden, (myrkkyjen) lannoitteiden ja veden käyttöä. Riisin hiilipäästöt ovat ravintoaineiden saantiin verrattuna monisatakertaiset kotimaisiin viljoihin, vihanneksiin ja perunoihin verrattuna. Myös sen hinta on Suomessa kaksin-kolminkertainen näihin verrattuna. Silti se sivuuttaa usein kotimaisen paljon terveellisemmän vaihtoehdon.

Ulkomailta myös tuotava bataatti on erittäin suosittu ja korvaa usein kaupassa yli puolta halvemman suomalaisen perunan.

Soijasta on tullut myös vegaanien trendituote ja sen viljelyn vuoksi kaadetaan valtavasti sademetsää ja se saastuttaa paikallisia vesistöjä.

Avokadon viljely vaatii 1000 litraa vettä kiloa kohti, (taatelin 3000 litraa) ja vielä alueilla, jotka muutenkin kärsivät kovasta vesipulasta ja viljely korvaa paikalliset perinteelliset viljelykasvit.

Aamiaisena ovat erilaiset sokeroidut maissimurot paljon suositumpia, kuin kotimaiset kauramyslit ja hiutaleet, ym., vaikka ne ovat paljon ravitsevampia, terveellisempiä ja ekologisempia.

Tapana on esittää, miten tärkeää on lähteä omasta elämästään, mutta tässä asiassa se on täysin unohdettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic