Mielipiteet

Omakotitontilla metsänkasvatus kallista

Kävelylenkkimme isänpäivän aattona suuntautui sattumalta seudulle, jonne me fiinlaysonilaiset 1960 ja -70 -luvuilla rakensimme paljon omakotitaloja. Silloin laitoin tontillemme kasvamaan yhden kuusen, neljä koivua ja neljä omenapuuta. Muu osa tontista oli perunamaata ja muutamia marjapensaita.

Jo silloin ymmärsin, että ihan talon viereen ei kannata puita istuttaa, koska niistä peltikatolle tippuva roska ruostuttaa peltikaton, tukkii rännit ja ilmanvaihdon. Kuusi jäi kasvamaan talon lähelle, sillä se kulkeutui 15 senttimetrin korkuisena taimena lisämaan mukana tontillemme, johon annoin sen jäädä kasvamaan.

Lähellä asuva talon omistaja istutti tontilleen melkein vieri viereen mäntyjä, jotka ovat saaneet rauhassa kasvaa isoiksi näihin päiviin asti.

 

Metsätontin omistaja on vaihtunut, mutta puut kasvaneet. Hieraisin silmiäni, kun näin, että männyt, kahta lukuun ottamatta, oli kaadettu. Viisas isäntä oli kyllästynyt ikuisesta katon ja rännien putsauksesta ja roskan keräämisestä tontilta. Nykyisen naapurini rajalla ja tontillamme kasvoi monen kokoisia mäntyjä, jotka vuosi sitten yhteisesti sopien kaadoimme ja nyt rungot odottavat uutta tulemistaan takkapuina.

En kirjoita tätä ketään arvostellakseni, vaan siksi, että huomio kiinnittyisi ylimääräisen roskan syntymiseen ja sen haittoihin. Roskien kuljetukseen ja kattojen korjaukseen tarvitaan rahaa. Varsinkin tulen irti päästessä, joita onneksi tapahtuu harvoin, on palon leviämiselle taajassa metsikössä suuri vaara ja tarvitaan hyvä palokunta ja hyvällä onnella vältytään isommalta vahingolta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti