Mielipiteet

Oman mielen mukainen joulu paras

Joulu tulla jolkottaa, sanottiin ennen vanhaan ja alettiin miettiä, mitenkähän me vietämme jouluamme. Voin hyvin käyttää termiä me, koska lapsuuteni perheeseen kuului äidin ja isän lisäksi paljon lapsia. Pienokaisia kuuluu ympäröivään sukuumme aika paljon nytkin. Lapsemme ovat perustaneet omat perheet. Siksi heillä ja meillä on tekemistä ja miettimistä ihan riittävästi. Naisväellä on ensimmäisenä mielessä tavallista parempi siivoaminen, johon minäkin saanen osallistua ja tavallista parempien ruokien laittaminen. En vaivaa itseäni edellä mainituilla asioilla, koska tiedän että ne hoituvat hyvin ja parhain päin vuosien tuomalla kokemuksella.

Olen mietiskelevää tyyppiä ja siksi ajatuksiini tulee kysymyksiä. Minkälainen joulu ja sen jälkeiset päivät ovat niillä, joiden pirtti ja liesi ei ole lämmin ja peiton allakin palelee. Ei ole kumppania, joka lisäisi puita piisiin ja laittaisi kinkkua uuniin. Voimat on sairaus ja ikä vienyt, eikä rahat tahdo riittää kaikkiin välttämättömiin. Sähkölämmitin on, mutta se vie perusmaksua ja sähköä, jonka kulutusta lisäävät kuuseen ja ikkunalaudalle sytytetyt kynttilät. Joulukukan on lapsi, taikka lapsenlapsi tuonut. Sitä pitää yksin katsella ja kastella.

Televisio taikka radio kertoo joulunvietosta kotimassa ja sodista ja pakolaisista ulkomailla. Kuinkahan pärjäävät ne veteraanit, ikämiehet ja naisetkin, jotka vuosikymmeniä sitten suojasivat isänmaatamme vihollisen tunkeutumiselta aseet käsissä maahamme? He, joilta näkö, kuulo ja järjenjuoksu on heikentynyt ja on pakko maallisia vaivoja helpottaakseen turvautua tupakkaan ja pulloon.

Hupsis. Herään ajatuksistani ja ajatukset siirtyvät taas tähän päivään. Asumme Forssa-nimisessä pikkukaupungissa, jossa väkiluku on pian hupenemassa alle 17 tuhannen. Väen vähenemä ei koske yksin kaupunkiamme, vaan sama suuntaus on naapurikunnissa ja pienemmissä kaupungeissa. Vaikka emme tahtoisikaan, niin suuret taajamat, Helsinki mallinnäyttäjänä, vetävät ihmisiä puoleensa. Siellä nukutaan kerrostaloissa, vain parinkymmenen sentin paksuisen seinän takana.

Päättääkö kaupunginvaltuusto edelleen kaupata vanhat tontit Vieremästä, Ojalanmäestä ja muualta Forssan laitamilta, vaikka suuri alue hyvää tonttimaata valmiiksi kaavoitettuna makaa tyhjänä keskellä Forssaa? Ihmiset, nuoret ja vanhemmat etsivät nyt asuinpaikkoja, joissa pärjäisi ilman kallista autoa, joka edellä mainituilla laitamilla on välttämätön. Aurinkoranta olisi riittävän lähellä ja siinä pärjäisi vanhempikin ihminen jalkamiehenä, koska palvelut ovat lähellä.

Vietetään nyt oman mielen mukainen Hyvä Joulu ja vuodenvaihde! Katsellaan tulevaisuutta auringon paistaessa ja luonnon viheriöidessä.

Erkki Kaakinen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti