Mielipiteet

Onko Forssassa liikennekulttuuria?

Onko Forssassa liikennekulttuuria? Kysytään vaikka autoilijoilta. Moni autoilija on perin suivaantunut varsinkin jalankulkijoiden käyttäytymiseen suojatietä ylittäessään, kertoo Cittarin senioriseurue päivän epistolassaan. Varsinkin pemarimies ei suin surminkaan ymmärrä jalankulkijoiden ryntäilemisiä. Pöytäseurueen 40-vuotta onnikkaa ajanut sen sijaan lienee oikein maanteiden ritari. Hän pistää jalan jarrulle jo sataa metriä ennen, kuin mummo on ylittämässä katua.

Puhutaan, että ovatko Forssan liikennevalot tarpeen. No eivät ole. Mammat ja papat sekä teinit eivät niistä juurikaan piittaa. Mennä kuuttoavat yli suojateiden kuolemaa halveksien.

Useampi kuin moni on matkaillut Virossa. Merkille pantavaa on, että siellä autot, vaikka nopeus on karmea, kunnioittavat suojatietä.

Espanjalaisilla taas on oma keinonsa kunnioittaa suojatielle astuvia. Kun joku ilmoittaa halunsa ylittää suojatien, niin autoilija pysäyttää ja antaa sen puoleisella vilkulla luvan ylittää tie. Kannattaisi kokeilla meilläkin.

Olen samaa mieltä yhdestä asiasta Taneli Kalevan (FL 10.1.) kanssa, että liikennevalot ovat kovinkin tarpeen ainakin Turuntiellä K-marketin kohdalla. Varsinkin ikuisessa talvihämärässä suojatien ylittäjiä mustissa vaatteissa on vaikea havaita. Se vaatisi liikennevaloja. Jos niitä sitten kukaan noudattaisi. Veikkaan, että pianaikaan kohta sattuu ja tapahtuu. Onneksi paloaseman ambulanssipartio on lähellä.

Turuntiestä puheen ollen myös HK-risteys on vaaran pakotie. Pienet koululaiset painavat nappia, mutta autoilijat ei kun kiihdyttävät. Antaas kattoa, koska koulu loppuu sairaalassa.

Vajavaiseen mieleeni pälähti ajatus. Voitaisiinko suojatien ylityksen merkkinä käyttää summeria, joka antaisi merkin, milloin suojatien voisi ylittää turvallisesti. Musiikkina voisi olla vaikka Turkan ”Tyykikylään takaisin”. Siinä olisi munaa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic