Mielipiteet

Onko muistisi hukassa, dementiaako?

Joka kolmannen yli 60-vuotiaan muisti tökkii. Puhutaan vanhuuden höperyydestä tai dementiasta. Ei johdu kielen köyhtymisestä, somesta tai jostakin muusta?

Dementian riskitekijöinä ovat mm. sydän- ja verisuonisairaudet, korkea verenpaine, unenpuute, tupakointi ja diabetes.

Vuonna 2019 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että sillä, joka nauttii eniten kananmunia ja lihaa, esiintyy 28 prosenttia vähemmän dementiaa. Myös marjat, täysjyvävilja, pähkinät ja vihreät vihannekset ehkäisevät tautia. Pois ei voi sulkea pari kertaa viikossa toistuvaa kuntosaliharjoittelua.

Jos muistioireita ilmenee, kannattaa mennä lääkäriin.

Dementiaan kuolleiden määrä on kasvanut yli 40 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Kasvu johtuu ainakin osittain ikääntymisestä.

Lievässä dementiassa muistin heikkeneminen haittaa jokapäiväisiä toimintoja, mutta ei estä itsenäistä elämää. Potilas unohtelee tavaroiden säilytyspaikkoja, sosiaalisia sitoumuksia tai perheenjäsenten esille tuomia asioita

Keskivaikea dementia vaikeuttaa itsenäistä elämää. Uusi informaatio tallennettu muistiin vain hetkeksi. Potilas ei pysty muistamaan olinpaikkaansa, mitä hän on tehnyt ja minkä nimisiä tutut ihmiset ovat.

Vaikeassa dementiassa oleellisinta on älyllisen ajattelun täydellinen puuttuminen.

Muistia parantamaan on keksitty monia keinoja. Esim. muinaiset intiaaniheimot käyttävät erilaisia runomittoja. Somalit muistavat näin kymmeniä sukupolvia omaa sukupuutaan ja koko Koraanin kannesta kanteen.

Forssalaisista muistihirviöistä mieleen tulee insinööri Harjusen Jaska. Hän vetelee Lauri Viitaa muistista satoja säkeistöjä. Toinen kaikkien tuntema on forssalainen kirurgi Vastamäen Ritva. Siinä Ritvan kertomusten muistitulvassa on pakko nöyrtyä.

Mikä auttaa muistiin? Muistilaput, huumori, aivovoimistelu, kortin peluu, lukeminen, sanaristikoiden täyttäminen, tietokilpailut (vrt Magnus Mali) ja kirjoittaminen .

Kun torikahvila Kulkurin tienoolla tapaan vanhan tutun, tämä moikkaa ja tulee iholle. En ikikuunaan muista koskaan nähneeni. Juttelemme niitä näitä. Outo tyyppi. Poistuu vähän nyrpeänä. Kukahan tuo oli? Vanha tuttu. 10 minuutin kuluttua muistan vanhan tutun. Vanhentunut. Kukapa meistä. Vähäks hävettää. Se on myöhäistä. Tää on niin tätä.

”Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä.”

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti