Mielipiteet

Onko selkokielisyys politiikassa mahdottomuus?

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Kuntavaalit ovat lähellä ja puolueet ehdokkaineen pyrkivät saamaan sanomaansa toinen toistaan paremmin esille. Se, toteutuvatko heidän pyrkimyksensä riippuu monestakin seikasta.

Suomalaisista on isolla osalla haasteita ymmärtää kirjoitettua ja / tai puhuttua sanomaa eri syistä. Mahdollisesti iän, sairauden tai vain yksinkertaisesti viestittävien asioiden vierauden vuoksi. Sen lisäksi edes ilman erityisiä haasteita on vaikeaa pysyä perässä epämääräisistä termeistä, joita viestit vilisevät. Äänestäjät tekevät tärkeitä päätöksiä, mutta mahdollisesti vajain tiedoin puolueen tai ehdokkaan ajamista asioista.

Tekisitkö Sinä tärkeitä päätöksiä esim. kunnanvaltuustossa, kunnanhallituksessa, eduskunnassa tai yrityksen johdossa vajain tiedoin? Toivottavasti et.

Selkokielisyyden voi parhaimmillaan todeta yksinkertaisesti olevan suomen kieltä (tai itse kullekin äidinkieltään) parhaimmillaan ilman kulloinkin ajassa olevia muotisanoja ja -sanontoja. Kun tarkoitukseltaan epäselvät lauseet ja sanat kerrotaan konstailematta peruskielellä ja tutuilla sanoilla ja sanonnoilla, on sanoman perille meno paljon todennäköisempää kuin vierailla termeillä ja sanoilla.

Mitä ihmettä tarkoitetaan esimerkiksi politiikan polarisoitumisella? = Polaris? = jotain hyvin pohjoiseen liittyvää = jääkarhu? Tai moottorikelkka tai jäänmurtaja?

Ei tainnut osua päättelyketju kohdalleen, vaikka ehkä omasta mielestä osui.

Kuulijan / lukijan ajatus katkeaa outoon sanaan ja aivot hakevat lauseelle ymmärrettävää merkitystä. Viestin jatko ja kokonaisuus jäävät kuulematta, koska mieltä vaivaa vieras sana ilman järkevää asiayhteyttä. Lopputuloksena voi kuulijalle jäädä viestistä vain katkeamaton sanatulva ja itse asia on jäänyt ymmärtämättä tai ymmärretty väärin.

Omaan alaani liittyen kehotan miettimään kumpaan luentotilaisuuteen sinä osallistuisit mieluummin ”Resilienssi sairastuneen voimavarana” vai ”Henkinen muutoskyky sairastuneen voimavarana ”?

Vilkkaita ja selkokielisiä vaalikeskusteluja ja vaaleja toivottaen

Uusimmat

Fingerpori

comic