Mielipiteet

Onko tasapuolista?

Helsinkiin ollaan jälleen suunnittelemassa uutta arkkitehtuurimuseota. Mediassa ei ole ollut edes vihjettä siitä, että se voisi olla jossakin muualla. Miksei Jyväskylässä tai Seinäjoella, joissa on ennestään huomattava Alvar Aallon perintö? Tai Oulussa, jossa on myös arkkitehtikoulutusta. Miksei vaikka ison osan maksaa koko kansa ja Helsinki on muutenkin täynnä valtakunnallisia kohteita.

Kun seuraa YLE:n ohjelmia, niin ei voi olla panematta merkille melkoista yksipuolisuutta ohjelmissa ja toimittajien asenteissa.

Koska kaikki ohjelmat tehdään Helsingissä, niin valtaosa kaikista ohjelmaan osallistujista tietenkin helsinkiläisiä. On todella harvinaista, että kehä kolmosen pohjoispuolelta on keskustelijoita, vaikka heidän osuutensa suomalaista on ¾.

Ei tarvitse kuin katsoa TV uutiset, niin 90 % kuvista, haastateltavista ja jopa aiheista on pääkaupunkiseudulta. Jos joku vierasmaalainen katsoisi niitä omasta televisiostaan, ei tietäisi, että täällä olisi maaseutua, tai muita kaupunkeja ollenkaan.

Etenkin erilaisissa viihde- ja keskusteluohjelmissa sekä vieraiden haastatteluissa tulevat haastattelijoiden omat aatemaailmat tahattomastikin esiin. Eräänkin kulttuuriohjelman tasapuolinen jakauma asuinpaikan mukaan tarkoittaa sitä, että yksi on Töölöstä, toinen Kalliosta ja kolmas Munkkiniemestä.

Nykyisin ovat nuorehkot naiset juontajina erityisen paljon tällaisissa ohjelmissa. Helsingin suurin puolue ja äänestäjistä on yli neljäsosa vihreitä ja heidän suurin kannattajajoukkonsa on nuoret koulutetut naiset ja kyllähän se ohjelmissa näkyy. Lähtökohtaisesti puhutaan myös ikään kuin kaikki ihmiset asuisivat kaupungissa ja vielä lähemmin Helsingissä.

Onko ihme, että tämä marginaaliin jäänyt enemmistö haikailee etelään, koska heille ei jää edes puheenvuoroa, puhumattakaan mistään niistä palveluista ja mahdollisuuksista, jotka pääkaupunkilaisille on päivänselvyys ja joita he voivat seurata vain TV:stä?

Tälle muun Suomen enemmistölle ovat metsätalous, tehtaat, kaivokset, maatalous, autoliikenne ja monet luonnonvarat elinehto. Mutta se kuva joka valtamediassa annetaan näistä elinkeinoista on hyvin yksipuolinen, lähinnä kaupunkilaislähtöinen. Ikään kuin ne olisivat jokin kiusallinen ulkoinen riesa, jota pitäisi kaikin keinoin rajoittaa ja estää. Unohdetaan, että niistä tämä maa kuitenkin pääosin elää, ei pelkästään videopelejä suunnittelemalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic