Mielipiteet

Onko turve ilmastollinen vai poliittinen ongelma? Turpeen alasajo on täysin ylimitoitettua ja aivan liian nopeaa

Turvetuotanto jakaa mielipiteitä. Kuva: Joonas Salli
Turvetuotanto jakaa mielipiteitä. Kuva: Joonas Salli

Turve näyttää muodostuneen joksikin kynnyskysymykseksi Suomen ilmastopäästöjen osalta. Kannattaisi hieman myös suhteuttaa sitä koko maailman mittoihin. Maailman hiilidioksidipäästöistä yksin Kiina tuottaa 35 %. Eurooppa tuottaa 9 %, josta Suomen osuus on muutama kymmenen promillen luokkaa ja siitäkin pienestä osasta on turpeen osuus on vain 4%. Kiinalla on kymmenien vuosien suunnitelma hiilen käytöstä, kun Suomi rynnii ykkösenä, vaikka osuutemme maailman päästöistä on häviävän pieni ja turpeen osuus siitä taitaa olla 0,0000001 promillea.

Turvetta nostetaan 0,6 %:sta Suomen suoalasta, jota on yhteensä yli 5 miljoonaa hehtaaria. Turpeen käyttö työllistää suoraan tai osittain tuhansia ihmisiä, joille ei ole olemassa korvaavaa elinkeinoa kotiseudulla. Ehkä syynä onkin se, että turvetta tuotetaan niin kaukana valtakeskittymästä, että se on helppo unohtaa.

Turve korvaa tuontienergiaa, joka on öljyä, tai hiiltä tai sähköä, joka on tuotettu usein uusiutumattomilla luonnonvaroilla. Lisäksi sitä joudutaan kohta tuomaan muuhun käyttöön ulkomailta, jossa sitä ei pidetä uusiutumattomana kuten Ruotsista, Virosta tai Venäjältä. Ehkä se ei siellä saastuta. Lisäksi se vaatii valuuttaa, josta on velkaantuvalla maalla kohta huutava pula.

Viro käyttää vielä vuosia palavaa kiveä, monet Euroopan maat jatkavat vielä kymmeniä vuosia hiilen käyttöä, Norja ym. kymmenet maat jatkavat öljynporausta ja maailma ei sitä lopeta kymmeniin vuosiin. Jostakin syystä Helsinki on jo vuosia jatkanut valtavana hiilenkäyttäjänä ja syitä sen jatkoon löytyy aina.

Suomi haluaa olla maailman ykkönen ilmastonsuojelussa, vaikka se merkitsee isoa lovea kansantalouteen ja vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan jatkoa ja sillä on kuitenkin mitätön vaikutus maailman ilmastoon.

Suhteutettuna saavutettuun hyötyyn turpeen alasajo on täysin ylimitoitettua ja aivan liian nopeaa. Sen poliittinen vaikutus on nähtävästi suurempi, kuin ilmastollinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic