Mielipiteet

Onnistunut sote-uudistus – Uuden hyvinvointialueen kehittämisen keskiössä pitäisi olla onnistumisen mahdollistaminen

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Osallistuin OmaHämeen toiseen vaalitenttiin 13.1 jonka teemana oli Sote-uudistuksen hyödyt ja riskit Kanta-Hämeessä. Illan aikana käsiteltiin vain riskejä. Toki riskit pitää tiedostaa ja hallita, mutta uuden hyvinvointialueen kehittämisen keskiössä pitäisi olla onnistumisen mahdollistaminen! Tästä haluan kertoa.

Sote-uudistus on onnistunut, kun peruspalvelujen vahvistaminen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon monialaiseksi sote-keskukseksi on onnistunut. Erikoispalvelut ovat riittävät ja laadukkaat sekä jalkautuvat riittävästi. Kiireettömään hoitoon pääsee viikossa.

Lähipalveluina asioit ainakin neuvolassa, hoitajanvastaanotolla, ikäihmisten palveluneuvonnassa, sosiaaliasioiden palveluneuvojalla. Lääkärin vastaanotto ja hammashoito järjestetään tarpeen mukaan paikallisella sote-asemalla, joka voi olla myös paikalle tuleva.

Pelastuspalvelun ja ensihoidon toiminta on varmistettu, ja sopimuspalokuntien toimintaa on vahvistettu. Mukaan on saatu uusia nuoria ja aikuisia.

Nuori pääsee koulussa hyvin nopeasti, tarvittaessa samana päivänä IPC-keskustelukoulutetun henkilön luo (= Interpersonaalinen ohjanta). Viikon sisällä pääset matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin ja/tai sosiaalikuntoutukseen, ja 4vk sisällä lyhyt-, esim. ratkaisukeskeiseen terapiaan. Yhteydenotto voi tulla myös kunnan etsivältä nuorisotyöntekijältä tai Ohjaamosta. Ja luonnollisesti nuorelta itseltään ja hänen läheisiltään,tai huoli-ilmoituksen kautta.

Satunnaisissa vaivoissa, ongelmissa pääset hyvin asioimaan etävastaanoton puitteissa, johon voi kytkeä erikoisasiantuntijan konsultaation. Pitempiaikaisempaan ongelmaan sinulla on oma hoitotiimi, jonka muodostavat omalääkäri, hoitaja ja sosiaalialan ammattilainen.

Uutuutena moni palvelu tulee kylille tai jopa kotiin asti! Etenkin ikäihmisten luo voi tulla palveluneuvoja, kotihoito, kotisairaala, mukaan lukien päivystys olohuoneessa.

Vahva hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisy, tässä kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat tärkeät. Hyvinvointialueella on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuhenkilö(t), joka on tiiviissä vuorovaikutuksessa kuntien vastaavien henkilöiden kanssa. Alueellinen hyvinvointikertomus on hyvinvointiverkoston työkaluna.

Palvelut järjestetään asukkaita ja asiakkaita kuunnellen, osallistaen myös yksityissektoria ja kolmatta sektoria. Yhteistyö kuntien kanssa on tiivis ja toimiva.

Henkilökunta on motivoitunut, innostunut työstään ja omista mahdollisuuksistaan kehittyä ja kouluttautua työssään. Laadukkaat hyvinvoinnin johtamisen keinot ja sisällöt näkyvät henkilökunnan jaksamisessa ja pysyvissä työsuhteissa.

Ainakin näiden asioiden eteen minä ja muut vihreiden aluevaaliehdokkaat tekevät työtä.

Uusimmat

Fingerpori

comic