Mielipiteet

Oodi Forssalle ja Forssan seudulle – Jokaisessa forssalaisliikkeessä sain loistavaa ja ystävällistä palvelua

Valotaideteos kiteyttää oodin Forssalle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Valotaideteos kiteyttää oodin Forssalle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Paperinen sanomalehti on loistava tapa rentoutua digiajan keskellä – hetki omaa aikaa ilman digiä. Tosin haasteena on se, että perinteinen sanomalehti tavoittaa lukijansa vasta myöhemmin kuin digitaaliset mediat. Tämän olen itsekin kohdannut: sain Forssan Lehden vuosikausia kotiini Helsinkiin, kunnes Posti muutti jakelujaan. Onneksi saan lukea perinteistä paperilehteä digiajan keskellä äitini luona Forssassa. Näin pääsin vasta muutaman viikon viiveellä lukemaan artikkelin ”Oodista Forssalle” (FL 11.9.) ja katsomaan myös YouTubesta videon.

Kehräämön piipun valotaideteos kiteyttää hyvin oodin Forssalle, se on mielestäni hieno ja kaunis. Ai miten niin kaunis?

Olen asunut yli 20 vuotta Helsingissä, mutta silti koko ajan kotiseutu on pysynyt mielessäni ja sydämessäni. Mutta miksi Forssa on niin usein negatiivisissa merkeissä mediassa?

Oodi Forssalle -artikkelin otsikko ”Kaunis, levollinen ja harraskin” kuvastaa hyvin sitä mielikuvaa, joka itselläni on Forssasta – ja koko Forssan seudusta. Ajaessani viime perjantaina Forssassa ihastelin ruskaa keskellä kaupunkia ja Ankkalammin ympäristöä. Samaa alkavaa ruskaa ihastelin äitini asunnon keittiöstä – keskellä kaupunkia, jossa palvelut ovat oikeasti 10–15 minuutin kävelymatkan päässä eri kritiikeistä huolimatta.

Asioin Forssassa vaatekaupassa, autoliikkeessä koeajolla, isossa marketissa ruokaostoksilla ja kukkakaupassa, koska olen halunnut tukea kotiseutuni taloutta viimeiset 20 vuotta mieluummin kuin pääkaupunkiseutua. Jokaisessa paikassa sain loistavaa ja ystävällistä palvelua, joka ei ole nykyisin itsestäänselvyys missään päin Suomea. Ilmapiiri oli rento ja avoin. Oli ilo nähdä marketissa ihmisiä, jotka tervehtivät toisiaan, vaihtoivat kuulumisia ja jopa pitivät huolta toisistaan. Tuota yhteisöllisyyttä en ole koskaan nähnyt esimerkiksi omassa ”lähimarketissani” Helsingissä.

Itse yli 19 vuotta matkailualalla työskenneltyäni takanani on ikävin puoli vuotta koronakriisin takia, mutta onneksi kotimaanmatkailu on noussut suosioon. Tästä Forssan seutukin voisi hyötyä oikean tuotteistamisen ja markkinoinnin avulla. Seudulla on loistavia käyntikohteita: Torronsuo, Kyynäränharju, Ypäjän Loimijoki Golf jne… Eikä vähimpänä Forssan kehräämöalue, joka ulkopuolisen silmin on oikeasti tyylikäs ja upea. Listaa voisi jatkaa ja ottaa mukaan myös muita upeita luontokohteita, joita löytyy Forssan seudulta todella paljon.

Heitänkin matkailualan ammattilaisena haasteen kaikille Forssan seudun päättäjille: Miten saataisiin seutukunnan houkuttelevuutta imagollisesti eri medioissa nostettua saadaksemme edes osan korona-ajan kotimaan matkailijoista? Olisiko esimerkiksi Forssassa päättäjien ollut syytä muistaa myös tämä asia sen lomassa, kun keskusteltiin esimerkiksi siitä, rakennetaanko uusi kymmenien miljoonien eurojen koulu ja lakkautetaan kolme?

”Oodi Forssalle” on haastava asia. Toivottavasti se olisi positiivinen ja yhteishenkeä korostava, sillä kaikki asiat vaikuttavat seutukunnan brändiin, imagoon ja vetovoimaisuuteen.”

Fingerpori

comic