Mielipiteet

Opettajat palaavat kouluun, kun käsky käy

Koronakriisi on todellakin muuttanut arkeamme koko maailmassa, kuten rehtori Jari Marjamäki (FL 29.4.) sanoi kirjoituksessaan. Samalla se muutti työtämme merkittävällä, suorastaan mullistavalla tavalla.

Hallituksen ohjeistuksen mukaan siirryttiin 18.3. alkaen etäopetukseen, kuitenkin lähiopetusta on koko ajan tarjottu kriittisillä aloilla toimivien huoltajien lapsille, alkuopetuksen sekä erityisen tuen oppilaille vanhempien niin halutessa.

Opettajat tekivät huikean työn sopeuttaakseen opetuskäyntänteensä digitaaliseen versioon. He muuttivat muutamassa päivässä koko tähänastisen opetuksen. Kaikessa tuli huomioida pedagogiikka, opetussuunnitelma ja oppilastuntemus. Helppoa se ei ollut. Kouluissa tehtiin yhteisistä käytänteistä uudet suunnitelmat, osallistuttiin verkkokoulutuksiin uuden opiskelemiseksi, opiskeltiin yötäpäivää. Emme laskeneet tunteja, emmekä valittaneet tilanteessa, joka tuntui ajoittain kestämättömältä. Ensimmäisten viikkojen aikana keskusteluissa enin osa olisi heti palannut takaisin perinteiseen luokkaopetukseen, jos se vain olisi ollut mahdollista.

Otimme myös yhteydet huoltajiin, tuimme heitä ja kuuntelimme huolia ja vastasimme niihin kykyjemme mukaan ja ohjasimme tarvittaessa asianmukaisille tahoille. Ja tässä ohessa me teimme sen perustyömme, suunnittelimme oppitunnit ja järjestimme ohjeistuksen oppilaille, joko viestein tai live-tunnein, korjasimme tehtävät, teimme kokeet ja siirsimme verkkoon ja arvioimme. Me venyimme, yhteisessä maailmanlaajuisessa tilanteessa.

Nyt kaikki viimein sujuu. Oppilaat osaavat tulla Teamsiin ja Meetiin, löytävät tehtävät Classroomista, osaavat jakaa/lähettää tehtävät opettajille, osaavat ottaa tarvittaessa yhteyttä opettajaan ja pyytää apua. Kaikki sujuu loistavasti! Olemme kehuneet oppilaita ja koteja, mihin huikeisiin suorituksiin me yhdessä olemme yltäneet. Nyt kun käsky kävi, totta kai me palaamme tekemään työtämme taas kouluihin.

Tukena meillä on ammattijärjestö OAJ, joka tuntee opettajan työn, joka on nähnyt miten opettajat ovat saaneet opetuksen järjestymään näin poikkeuksellisessa tilanteessa. Se näkee kokonaisuuden hyödyt ja haitat siirryttäessä vielä tänä keväänä lähiopetukseen, ja mikä tärkeintä, se näkee myös käytännön olosuhteet, joissa kouluissa toimitaan.

Onnekseni työskentelen koulussa, jossa esimies näkee opettajan työn ja arvostaa sitä ja osoittaa sen myös opettajille. Ei tulisi mieleenikään, että hän ajattelisi, että me ”palaamme” työpaikallemme! Mistä, olimmeko me lomalla tässä välillä? Vai oliko meidän työpaikkamme kuitenkin koko tämän ajan nyt vain fyysisesti toisessa paikassa? En ikinä uskoisi hänen epäilevänkään, etteikö opettaja olisi lukuvuoden työllään ansainnut kesälomaansa. Kiitokset kannustavalle ja aina luottamuksensa osoittavalle esimiehelleni ja loistaville kollegoille! Tänä erikoisena aikana toinen toisensa tukemisella on tilausta.

Uusimmat

Fingerpori

comic