Mielipiteet

Opettajia ei korvata videoilla

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla puolueet antoivat koulutuslupauksia, mutta nykyinen hallitus on tehnyt rajuja koulutusleikkauksia. Vaikutukset näkyvät kaikilla koulutusasteilla korkeakoulutusta myöten. Hyväksi hammaslääkäriksi tai sähköasentajaksi ei kuitenkaan tulla kirjekurssilla eikä opettajia voi korvata monistenipuilla tai videoilla. Opiskelijat eivät tällä hetkellä saa tasavertaisesti koulusta tarvitsemaansa ammattitaitoa.

Ammattioppilaitosten resursseja on leikattu kohtuuttomasti. Olen saanut yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ihmettelevät, miksi nuori on koulussa vain kolmena päivänä viikossa. Opettajien antamaa opetusta on vähennetty keskimäärin päivä viikossa, ja opiskelijoilta vaaditaan entistä suurempaa itsenäisyyttä opiskelussa. Yhä suurempi osa koulutuksesta toteutetaan verkko-opiskeluna.

Opiskelijat, opettajat ja vanhemmat ovat turhautuneita opetuksettomiin päiviin. Osa nuorista kokee epävarmuutta, uskaltaako edes hakeutua omalle alalle töihin vähäisten opetusmäärien vuoksi. Ongelmia tulee siitäkin, jos työnantajat eivät uskalla ottaa vastavalmistuneita töihin.

Ammatillista toisen asteen opettamista on yritetty siirtää työnantajien vastuulle, mutta siinä on monia ongelmia. Monet työantajat kokevat huonona, jos opiskelijat tulevat työharjoitteluun hyvin heikoilla valmiuksilla. Yhteydet yrityksiin ovat arvokkaita, mutta taidot pitää oppia koulussa. Lähi- ja pienryhmäopetuksen vähentyminen niin ammatti- kuin korkeakoulutuksessa tehtyjen koulutusleikkausten myötä vaikuttaa osaamiseen etenkin käytännön taitoja vaativilla aloilla.

Valmistuvilla nuorilla on oikeus laadukkaaseen koulutukseen, jotta heistä tulee tulevaisuuden osaajia. Korkean koulutuksemme keskeisin perusta on pätevät opettajat. Heitä ei voi korvata kenellä tai millä tahansa, kuten yrityksen työntekijällä tai videoilla.

Seuraavaan hallitusohjelmaan on saatava kirjaus lähiopetuksen turvaamisesta ammattikouluissa. Tyhjä lukujärjestys johtaa pahimmassa skenaariossa opintojen keskeyttämiseen ja lopulta nuoren syrjäytymiseen. Suomessa on jo nyt paljon erityisen tuen tarpeessa olevia nuoria, joiden on vaikea suunnitella opintojaan itsenäisesti.

Päivi Räsänenkansanedustaja

Uusimmat

Fingerpori

comic