Mielipiteet

Opiston hallinnollinen muutos

En halua tässä mielipidekirjoituksessani asettua vastustamaan muutosta ja edistystä vaan liiallista tehokkuuden ihannointia ja vallan keskittymistä. Puhun nyt Wahren-opiston hallinnon keskittämisestä Forssan yhteislyseon alaisuuteen.

Vapaa sivistystoiminta vaatii nyt puolustajaa. Forssassa on paljon ihmisiä, jotka tekevät työtä tai ovat työttömiä ja haluavat harrastaa ja heidän joukossaan on ihmisiä, jotka haluavat harrastaa vapaasti ilman poliittisia sitoumuksia tai edellytystä valita jotenkin puolensa. Kun yhdistetään vapaa sivistystoiminta ja kansallinen ja paikallinen politiikka, se tarkoittaa automaattisesti kansalaisten valinnan vaihtoehtojen kapenemista.

Onhan se tehokasta, että ei olisi monia hallinnollisia keskittymiä näinkin pienessä kaupungissa, mutta juuri siitä syystä nyt olisi tärkeää ajatella asiaa uudestaan ja mahdollisesti peruuttaa hallinnollinen muutos, jotta kaupunkiin saataisiin myös uusia tuulia.

Vapaa sivistystoiminta tarkoittaa henkistä vapautta. Moni on saattanut syystä tai toisesta jättää lukion oppikirjat lukematta jo kauan aikaa sitten, mutta saa paljon kansalaisopistolta. Kansalaisopisto on voinut olla tietoinen valinta. Moni lukiolainen saattaisi haluta harrastaa Wahren-opistossa jatkossakin niin, että kursseilla saattaisi sattua tapaamaan oman lukion opettajia kurssikaverin roolissa, eikä opettajan roolissa.

Jo vuosikymmenien ajan Wahren-opiston kursseille on osallistunut ihmisiä kaikista ikä- ja ammattiryhmistä. Siinä missä yhteislyseon opettaja on hakenut joltakin kurssilta hengähdystaukoa arjen rutiineihin ja kiireeseen, on hänen oppilaansa tai työtönkin saanut uuden oppimisesta voimaa. Lukio on pänttäämistä varten ja Wahren-opisto on vapaata sivistys- ja harrastustoimintaa varten.

Kuka tai ketkä valitsevat tulevaisuudessa Wahren-opiston opettajat ja kurssitarjonnan ja osataanko tarjonta valita riittävän avarakatseisesti? Wahren-opiston oma hallinto ja rehtori eli vapaan sivistystyön asiantuntija, ovat olleet tähän asti omistautuneita asialle, olisiko tällaiselle omistautumiselle Yhteislyseon omien hallinnollisten kiireiden keskellä tulevaisuudessa enää sijaa?

Opettajavalinnat Wahren-opistossa ovat olleet hyviä, kiitos siitä taitaa kuulua Wahren-opiston omalle hallinnolle ja rehtorille. Kun nykyinen rehtori on siirtymässä eläkkeelle, olisi mielestäni asianmukaista ja vähintäänkin kohtuullista, että hän ja hänen Wahren-opiston hallintonsa saisivat suurimman äänioikeuden uuden rehtorin valinnassa ilman minkään etujärjestön painostusta.

Jos Forssan yhteislyseo haluaa käyttää tiloja, on siihen olemassa toinenkin tapa ja se on vuokraaminen. Lukio voisi tarjota kursseja maksusta Wahren-opiston asiakkaille. Vuokraaminen ja yhteiskäyttö ovat kasvava trendi nykymaailmassa. Tilojen vuokraaminen byrokraattisemmille instituutioille sopisi paremmin vapaan sivistystyön perintöön, sillä edes jotakin vapauden perintöä olisi Suomessa hyvä puolustaa.

Forssassa olisi jatkossakin parempi elää, jos ihan kaikista asioista ei päätettäisi yhdessä paikassa ja hallituspöydässä. Vapaassa demokratiassa pitäisi juhlia erilaisuutta ja vapautta olla erilainen ja juuri näistä vapaista sivistystoimen instituutioista sitä hengen vapautta voi parhaimmassa tapauksessa saada.

Wahren-opiston opiskelija


Uusimmat

Fingerpori

comic