Mielipiteet

”Oppia elämään” – onneksi olkoon 100-vuotias Wahren-opisto! – Opiston todellinen tulos on yhteisöllisyyttä ja osallisuutta

Kehräämö on Wahren-opiston luovuuden tyyssija. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kehräämö on Wahren-opiston luovuuden tyyssija. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Työväenopiston ensimmäinen opintoryhmä kokoontui 4.11.1920. Olen henkilökohtaisesti saanut olla todistamassa opiston historiaa vuodesta 1975. Sitä ennen oli tapahtunut paljon: rehtori Elli Laurila (1924–51) oli jo luonut opistoon yhteisen tekemisen hengen. Kun Forssan kansalaisopistosta tuli työni vuonna 1981, elettiin myös luovaa aikaa. Lauri Uusi-Hakimo rehtorina (1959–1993) suosi taiteita eri muodoissaan. Niitä opisto tarjosi myös lapsille jo ennen kuin laki salli alle 16-vuotiaitten osallistumisen valtion tukemana.

Oman johtokunnan menettäminen kutisti opiston osaksi kunnallista koulutointa – opetustuntien määrä laski aikojen saatossa puoleen. Peruskoulu on hyvin eri lailla säädelty kuin kansalaisopisto vapaine tavoitteineen ja erilaisine pedagogisine lähtökohtineen. Opistolla oppija on keskeinen tekijä – opettaminen tukitoimi. Myöhemmille opiston rehtoreille tuli enemmän byrokraatin tehtäviä. Kuinka kohdentaa vähenevät resurssit? Miten pitää opisto kiinnostava ja ajantasaisena? Saimme omia tiloja, mutta samalla myös lisää taloudellisia tulotavoitteita.

Lain mukaan: ”Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta.” Opiston todellinen tulos on yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, joka antaa ihmiselle arvoa sinänsä. Hyvä elämä kuuluu kaikille. Tehtävänä on haastava. Tarvitaan paljon dialogia ja yhteistä pyrkimystä kaikkien yhteiskunnan hyvää tarkoittavien tahojen kanssa, mikä sopii hyvin vanhaan kunnon opistohenkeen. Tehtävää riittää seuraavallekin sadalle!

Olen saanut elää suomalaisen yhteiskunnan koulutuksellisesti tasa-arvoistavaa vaihetta – olen saanut tehdä sitä mitä vanhempani eivät saaneet – opiskella ja taas kerran opiskella ja myös harrastaa. Lukioaikanani 70-luvulla kävin kansalaisopiston jooga-tunneilla ja valokuvauspiirissä. Joogasta jäi pyrkimys tasapainoon: älyllinen ponnistelu tasapainottui liikkeen ja hengityksen yhdistämisen kautta. Kuvaamisen kautta opin näkemään ympäristöäni. En tuolloin mitenkään voinut kuvitella, että tulen tekemään myös työni kansalaisopistossa. Olen todella saanut ”oppia elämään” opistossa 90-vuotisjuhlan iskulauseen mukaan.

Juhlavuotemme päätapahtuma Natalia Maltizovan kuorojen kanssa jää odottamaan kesää. ”Pikku Prinssi” muuttuu näyttelyksi Luontomuseolle helmikuussa 2021. Opiston historiaan pääsee katsomalla Wahren-opiston nettisivulta ja ForssaTV:n nettisivulta Ensimmäinen sata” -dokumentin ja Forssa Foorumin opistopaneelin päättäjien näkemyksiä heijastelemassa ja Samu Nyströmin luennon: ”Unelma sivistyneestä kansakunnasta” – koko opistoliikkeen historian katsaus. Kannattaa myös lukea Tanja Härmän kokoama https://opistosata.blogspot.com/ ja Jyrki Jokisen historiikki ”Työväenopistosta Wahren-opistoksi”.

Onnittele sinäkin liittymällä maksutta opistolaiskuntaan. https://www.opistopalvelut.fi/wahren/

Uusimmat

Fingerpori

comic