Mielipiteet

Ovatko ikäihmiset hylätty kansanosa? Vaikka olemme ehkä elämämme ehtoopuolella, niin meistä löytyy ytyä

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Ensi sunnuntaina 3.10 alkaa vanhusten viikko. Tietokirjailija Seppo Pirhonen kirjoitti oivallisen kolumnin vanhuksista (FL 27.9.).

Kuka meistä senioreista tunnustaa vielä olevansa vanhus. Harva. Onko seitsenkymppinen jo vanhus? Ei tänä aikana. Vaikka olemme ehkä elämämme ehtoopuolella, niin meistä löytyy ytyä.

Olen ollut huomaavinani, että kaupungissammekin meitä aletaan huomioida. On jumppaa, kaupunkikävelyä, kerhoja ym. Toki enemmän saisi olla.

Aamukahviseurueemme jäsen kertoi, että hänen puolisonsa käy jumpassa ja on tyytyväinen. Vaimo on kertonut myös, että ryhmässä on muutama ikäihmisrouva. Ovat ostaneet asunnon Forssasta, koska sen oli saanut tosi halvalla. Näin heiltä liikenee aikaa ja rahaa harrastusten parissa. Vink, vink.

Ei voida kieltää, että itse kultakin ikäihmiseltä löytyy jo monenlaista romuskaa.

Kiireiset tohtorit eivät ehdi tutkia kunnolla. Kirjoittavat vain reseptejä uusiin lääkkeisiin. Moni meistä napsii aamuin illoin lähes kymmeniä pillereitä.

Nuoruudessani Ypäjän kunnanlääkäri Juhola ylisuuressa kahvitahraisessa, ennen valkoisessa takissaan Jymy piipussa käryten antoi reseptiksi Asperiinia ja Hota-pulveria. Kyllä lähti tauti kuin tauti. Ei ollut uskon puutetta.

Nykymaailman aikaan meillä on altzheimeria, parkinsonia, osteoporoosia, nivelrikkoa, diabetesta ja mitä noita onkaan. Ei taida Hota auttaa.

Onneksi emme enää ole huutolaisia. Googlasin koneesta, että Tammelasta myytiin huutolaisena nuorukainen Eino Kujanpää. Niin vaan ponnisti Eino valtakunnan eliittiportaille. Hänet valittiin kansanedustajaksi 1945 skdl:stä Hän toimi tässä tehtävässä vuoteen 1951 asti. Hän kuoli vuonna 1980, 76-vuotiaana Hän oli myös edustajana Forssan kauppalan valtuustossa. En tiedä, onko hänen nimensä kirjaston kunniapilareissa. Syytä ehkä olisi.

On yksi tapahtuma, joka vetää mummoja ja vaareja laulamaan vanhoja suomalaisia evergriinejä. No sehän on Kalervo ja kumppaneiden vetämä laulukööri. Siitä jos mistä kansa tykkää. Virkeät eläkeläiset vetävät kurkku suorana niin, että tanner kaikuu. Jotkut vanhasta muistista, toiset suurifonttisesta kirjasta sanoja tapaillen. Yhteisön organisaattori on tietysti lääkintöneuvos Ritva Vastamäki. Ja vaikka kaikki ei aina suju ihan nuotilleen, niin ei haittaa. Tärkeitä on yhteiselo.

Ps. vieno pyyntini on, että kaupunki voisi avustaa erinomaista toimintaa jollakin summalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic