Mielipiteet

Pääministeri lähti, mutta märinä jäi

Lulu Ranteen kirjoitus Forssan Lehdessä (19.12.) kiteyttää hyvin sen, miksi Perussuomalaisia on syytä kritisoida ydinosaamisen heikkoudesta. Koko kirjoituksen sanoma on Ranteen toteamus: ”Perussuomalaiset vastustaa hallitusohjelmaa”. Tietysti vastustavat, koska he eivät ole hallituksessa. Sipilän hallituksen köyhiä, heikkoja ja työttömiä kurmottavan hallitusohjelman nieleminen ei kuitenkaan tuottanut heille pienintäkään hankaluutta. Ydinosaamisen heikkoudesta puhuu sekin, että omassa varjobudjetissaan Perussuomalaisilla oli puolen miljardin euron aukko. Se tarjoaa hieman kyseenalaiset lähtökohdat arvostella minkään hallitusohjelman taloutta.

Ranne tuomitsee hallitusohjelman kelvottomaksi, mutta ei kerro mikä siinä mättää. Hän toteaa Vihreiden ajamien tavoitteiden olevan epärealistisia demokraattisesti toteutettaviksi, mutta ei kerro miksi. Hän toteaa, että talouspolitiikka ei ole realistinen, muttei avaa sitäkään asiaa enempää. Hän väittää, että tarvittava työllisyyspolitiikka syö demareilta kannatusta, mutta ei kerro, miten saati mikä ylipäätään on sitä tarvittavaa työllisyyspolitiikkaa.

Nämä ovat kaikki hyviä avauksia ja niihin kernaasti soisin lihaa luiden päälle. Sen sijaan tykitetään termejä kuten ”kestävyysvaje”, ”politiikkakeino”, ”työllisyyspolitiikka”, ”elinkustannus”, ”talouden tasapainotus”, ”verokiila” tai ”kuntatalous”. Käsi pystyyn, joka tuntee tällaisten termien raskaan sisällön. Ei voi sanoa, että ”katso googlesta” tai ”ota itse selvää”. Avaamatta niiden merkitystä ne eivät tarkoita mitään.

Jos on asiaan vihkiytynyt sen verran, että osaa asiaa kritisoida, niin vähintään pitäisi pystyä osoittamaan epäkohtia ja analysoimaan niitä tarkemmin. ”Kaikessa” on aika paljon asioita, joista luulisi olevan helppo nostaa parempaan tarkasteluun edes yksi.

Perussuomalaisten ohella myös Kokoomus on tyytymätön sellaiseen hallitusohjelmaan, jossa ei itse olla mukana. Tämä on tullut jo selväksi ja sen toitottaminen turruttaa siinä määrin, ettei jokaista kritiikkiä jaksa enää edes miettiä sen enempää. Ja se on suunnaton harmi, sillä eittämättä oppositiolla varmasti olisi paljon tarjottavaa, kuinka hallitusohjelmaa voisi toteuttaa ja millaisia linjauksia hallituksen tulisi tehdä. Mutta ei se onnistu Ranteen tarjoaminen puheenvuorojen avulla, joissa ei pureuduta muuhun kuin hassuihin adjektiiveihin ja letkaisuihin.

Ihmisiä ne ovat päättäjätkin, eivätkä ihmiset vain pysty näkemään toistensa ajatuksia. Ne pitää heille kertoa. Siispä vetoan teihin perussuomalaiset ja kokoomuslaiset; olkaa Suomen arvoinen oppositio ja tarjotkaa aitoja vaihtoehtoja. Kertokaa mikä on hyvin ja mikä huonosti ja miten asiaa voisi parantaa haukkumisen, horjuttamisen ja pirujen maalailun sijaan. Penäätte kyllä yhteistyötä. Tehkää sitä nyt sitten.

Uusimmat

Fingerpori

comic