Mielipiteet

Päätoimittaja Hakala ja Yle

Forssan Lehden uusi päätoimittaja Petri Hakala kirjoitti ensimmäisen juttunsa lehdessä varovaisilla uusilla linjauksilla, ja hyvä niin. Mutta sitten 19.5 tulikin reipasta tekstiä Ylestä, tekstiä, jossa oli yksi helposti väärin ymmärrettävä väite ja kovaa Ylen paikan ja budjetin määrittelyä. Olisiko tärkeämpää ollut pohtia vaikka Lännen Median roolia lehdessämme?

Markkinavetoinen media kuulemma ”katselee vierestä, kun Yle mällää veronmaksajien varoilla”. Ilmauksesta saa helposti väärän kuvan. Kysehän on siitä, että kun entinen tv-lupamaksukäytäntö oli tullut mahdottomaksi, oli jotenkin turvattava Ylen talous, ja niin eduskunta päätti ns. Yle-verosta, jolle parempi sana olisi palvelumaksu. Vähiten ansaitsevat ovat maksusta kokonaan vapautettuja, ja muillekin noin 150 euron maksu on varsin kohtuullinen, ja siihen on jo totuttu.

Koko juttu oli jo vanhaa ns. vapaan median purnausta Ylen erikoisasemasta, purnausta, jota mm. Hesari aikanaan kovasti harrasti päätoimittajasta lähtien. On osoitettu, että tilaus- ja ilmoitustuloilla toimivan lehdistön ja muun median ongelmat ovat olleet ihan muualla kuin Ylen laajassa toiminnassa. Sitä paitsi pohja on jo saavutettu, ja nyt mennään jo parempaan suuntaan. Hesarillakin on yli 100 000 mobiiliversion tilaajaa. Ilta-Sanomien verkkosivuilla käy viikoittain kolme miljoonaa lukijaa.

Tarvitsemme ehdottomasti laadukkaan Ylen. Olisi aivan kamalaa, jos kaikilta television kanavilta pitäisi leffojen ja laatusarjojen välissä katsoa tietenkin pakollisia mainoksia, mutta myös täysin kohtuutonta omien ohjelmien markkinointia. Jo urheilun puolella huomaa selvästi laatueron.

Esimerkiksi Ylen tarjoamat ampumahiihdon maailman cupin osakilpailut ovat erittäin monipuolisia hiihtäjien haastatteluineen. Sen sijaan maksullisen C-Moren kautta tuleva maastohiihto on televisiossa huomattavasti niukemmin esitettyä. Miksei nautita Ylen resursseista ja laatuohjelmista?

Kaiken huippu päätoimittajan jutussa oli Ylen budjetin raamitus, ”leikkaus” 200 miljoonaa euroa! Auttaisiko se Forssan Lehden asemaa? Onneksi sentään Ylen palvelumaksun kokonaissummasta ei päätä vapaa media.

Toki Yle tuottaa myös hömppää – jos niin halutaan sanoa – mutta se on kuitenkin murto-osa koko tuotannosta.

Hakalan Instagram-osioon en voi ottaa kantaa, koska en sitä riittävästi tunne.

Jyrki Jokinen


Uusimmat

Fingerpori

comic