Mielipiteet

Päätökset ja yhteistyö – Forssan päätöksenteko kestää päivänvalon ja vertailun erittäin hyvin

Forssan kaupunginvaltuuston kokouksia on viime kuukaudet käyty sähköisinä Teams-kokouksina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunginvaltuuston kokouksia on viime kuukaudet käyty sähköisinä Teams-kokouksina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valtuutettu Virtanen teki hallinto-oikeuteen valituksen asiasta, josta vallitsi valtuustossa varsin laaja, jopa harvinainen konsensus. Virtanen esitti monitoimikeskuksen hankkeeseen ulkopuolista valvojaa ja vastaavanlaisia puheenvuoroja kuului hyvin laajalta rintamalta puolueesta riippumatta. Ensimmäisessä käsittelyssä oli vasta huonoja arvauksia kustannuksista ja niinpä päädyttiin lisäämään ponsi, jotta tämä asia huomioitaisiin. Tarkastetun pöytäkirjan ponsikirjaus ei ilmeisesti sittenkään tyydyttänyt Virtasta vaan hän päätyi tekemään valituksen hallinto-oikeuteen.

Suureksi harmikseni sain tietää tästä valituksesta vasta kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen, jossa todettiin, että valtuuston päätökset ovat syntyneet laillisessa järjestyksessä ja eivät ylitä valtuuston toimivallan rajoja. Hämmästys oli sikälikin suuri, että kerrankin olin, niin kuin moni muukin valtuutettu, samaa mieltä Virtasen kanssa. Pohdimme lakimies Pietilän kanssa valituksen vaikutuksia ja päätimme taas hyvin laajalla kokoonpanolla ottaa asian uudelleen käsiteltäväksi, ensin kaupunginhallitukseen ja siitä edelleen valtuustoon. Tuo ensimmäinen päätös näin ollen kumottiin ja tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä uusi samansuuntainen päätös valtuustossa ja tähän päätökseen kysyin erikseen Virtaselta kommenttia, että vieläkö hänellä on tässä asiassa joitain sanottavaa. Ei ollut.

Minulle ainakin jäi uudesta päätöksestä sellainen kuva, että sen hyväksyi ihan jokainen valtuutettu, Virtanen mukaan lukien. Mitä itse asiaan tulee, niin jälkeenpäinhän on Monikylään määrätty vielä erikseen LVI-urakan valvoja. Näin ollen koko hanke tulee valvottua useammalta taholta varmasti enemmän kuin mikään muu hanke tähän mennessä.

Roimiessaan siis minua puheenjohtajana ja kokoomusta päätöksenteosta yleensä, hän tulee roimineeksi koko valtuustoa ja siinä samalla myös itseään. Samalla hän vaatii avoimuutta päätöksentekoon, vaikka itse istuu kaikissa niissä pöydissä, joissa valmistelua tehdään (kh ja sen puheenjohtajisto). Forssassa ja seudulla on kuitenkin avoimuutta lisääviä toimielimiä paljon mm. seutuneuvosto ja iltakoulut + isoissa asioissa laajennettu puheenjohtajisto, jonne kutsutaan edustaja kaikista valtuustossa olevista puolueista. Forssan päätöksenteko kestää siis päivänvalon ja kansainvälisen vertailun erittäin hyvin. Saunan lauteilla näitä asioita ei arvoisa Virtanen enää pystytä päättämään, vaan kaikki tapahtuu nykyään perusteellisen valmistelun kautta.

Olisin siis toivonut, että tässäkin olisimme voineet keskustella ensin edes puhelimitse ja sitten pohtineet jatkoa. Samalla toivon, ettei vaalien läheisyys aiheuta tämän enempää väärin kohdistuneita syytöksiä vaan keskustelu pysyisi asiallisena ja jokaisen omiin vahvuuksiin keskittyvinä.

Erittäin hyvää ja leppoisaa vaalikevään jatkoa ihan kaikille.

Uusimmat

Fingerpori

comic