Mielipiteet

Päätöksiä yöpäivystyksestä

Otetaan esille vähän toisenlaisia näkökulmia yöpäivystyksen järjestämisestä.

Yksityiset toimijat ovat elintärkeä osa kunnalle kuin kunnalle: kun tarvitaan maarakennusta, kunta tukeutuu yksityisiin, koska harvoin sillä on riittävää kalustoa ja henkilökuntaa projektiluontoisiin tehtäviin. Samoin tienhuollossa yksityisillä on iso rooli. Aina kun rakennetaan, tarvitaan yksityisiä toimijoita. Hoivapalveluissa yksityisten palveluilla täydennetään julkisen palveluita. Jos esimerkiksi yksityisellä on jokin kallis kone tai tarpeellista ammattitaitoa, jota ei kunnan reserveistä löydy, on kaikin puolin järkevää ostaa palvelu yksityiseltä.

Se, mitä ei osata oikein ottaa huomioon, on tosiasia, että sen on toimittava markkinaehtoisesti, ja vaikka kuinka julkisia palveluita halutaan yksityisten vastuulle antaa, ei tästä yritysmaailman luonnonlaista pääse eroon. Usein vaikuttaa olevan halu antaa vastuu jollekin toiselle ajatellen, että kaikki menee hyvin, ja jos ei mene, niin oikeus tai jopa maan hallitus puuttuu asioihin. Eli joku muu kuin taho, jolla vastuu viimekädessä on – ei päättäjät itse, jotka ovat luottamuksen äänestäjiltä saaneet.

Yöpäivystyksen suhteen ollaan juuri tässä tilanteessa, josta me vasemmalle kallistuneet olemme varoitelleet jo pitkään.

Terveystalo on ostanut toiminnan Attendolta ja nyt on kyse optiovuodesta. Hallitus on aloittamassa uuden soten rakentamisen, eikä kukaan tiedä sen sisällöstä vielä mitään, mutta arvatenkin Terveystalossa ollaan huolestuneita vasemmistovetoisen hallituksen linjauksista, jotka todennäköisesti poikkeavat edellisen oikeistohallituksen vapaan kilpailun tavoitteista. Luonnollisesti Terveystalo tahtoo ”omansa pois”, koska jatko on epävarmaa, eikä Attendolta varmasti toimintaa ilmaiseksi saanut. Tämä on juuri sitä yritysmaailman logiikkaa, jota on noudatettava pysyäkseen yleensä olemassa.

Virhe on tehty, kun yöpäivystys on annettu yksityisen hoidettavaksi. Tämä on se hinta, jonka konkretisoitumisen varoittaminen tyrmättiin sosialistisena ja yleensä vasemmiston kyvyttömyydestä ymmärtää markkinoita. Jos jälkiä katsoo, niin vasemmalla näytetään ymmärtävän markkinavoimien toimintaa ja logiikkaa paljon paremmin, kuin talousosaavaksi miellettyä oikeistoa, jonka voimin mm. yksityistettiin sähköverkko ja tuplattiin valtionvelka sen hallitusvastuun aikana.

Yöpäivystystä ei missään tapauksessa pidä lakkauttaa etenkään nyt, kun tulevan soten valmistelu on vasta aluillaan. Kukaties, uudet sote-linjaukset voivat vakiinnuttaa yöpäivystyksen tai uhata lakkauttaa sen jälleen. Se on kuitenkin vasta sen ajan keskustelu, kun tiedetään, millaiset askelmerkit meillä on silloin. Paras olisi siirtää yöpäivystys takaisin julkiselle toimijalle, tai vaikka pakon alla maksaa sen järjestämisestä nyt kova hinta kipurahoineen, kunhan se vaan säilyy siihen asti, että tiedetään millaista palettia lainsäätäjät ovat rakentamassa.

Kuntaliiton tilaaman laskelman mukaan, eläkeläiset ovat ainoa kasvava ikäryhmä seutukunnalla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se tarkoittaa kasvavaa hoidontarvetta ja siltäkin pohjalta mahdollinen päätös lakkauttamisesta on nyt täysin kestämätön.

Vastustamme yöpäivystyksen lopettamisaikeita jyrkästi.

Uusimmat

Fingerpori

comic