Mielipiteet

Paikallishallinto on kamreerijohtoista yhteistyötä – Kunta ei ole parlamentaarinen hallinto, jossa oppositio räksyttää hallitusta

Kuva: Heli Nurmi
Kuva: Heli Nurmi

Budjettiriihissä koeteltu Erkki Virtanen varoittelee lukijaansa (FL 13.5) kirjoituksensa byrokratialla. Hyvä hallinto kamreereineen on kuitenkin se, joka meitä elättää. Virtasta kollegoineen käy kiittäminen kehysmenettelyistä ja niiden opeistamme.

Fiksuimmat kunnat saivat omat kehyksensä jo 1970-luvun puolella ja mukana oli väestöennusteiden rinnalla myös budjetit viidelle vuodelle ja kylienkin esittelyt kyläsuunnitelmineen.

Yli-Kiimingistä siirryin oppilaitteni kanssa Kiiminkijokivartta pohjoisemmas Iijokilaaksoon ja lopulta suurimpaan ja kauneimpaan, Kemijoen valuma-alueelle. Loimijoki tuli ohjelmaan mukaan 1990-luvun puolella mutta varoen täällä loukkaamasta pyhiä kuntarajoja ja maakuntarajojamme. Aluesuunnittelussa puoli Suomea elää aivan eri tavalla kuin Helsingin, Turun ja Tampereen katveeseen kadonneet kunnat keskenään toisiaan kivittäen. Se on mahdollista vain, jos kunnantalotkin ovat kivenheiton päässä toisistaan.

Monikylä kouluna ei ole perinteinen kansakoulu (FL 13.5) ja sitä on vaikea Ruostejärven rannalle jääneen puolueineen hyväksyä. Kommunismi kun taisi kadota sekin muistelmiemme joukkoon. Jopa yliopistot muuttuivat nekin ja ammattikorkeakoulut ovat kokonaan muuta kuin menneen maailman muistojamme. Jos omat opit ovat vanhentuneet, niitä on mahdollisuus paikkailla mutta ei nyt takaisin kansakouluun siirtyen yhdessä kollegojeni kanssa siitä yhtenään tiliä Forssan Lehdessä tehden.

Annetaan äänestäjillekin mahdollisuus muodostaa oma kantansa, miten suuret linjaukset ja pienet nostalgiset muistot vaikuttavat Loimijokilaakson arvovalintoihin, jossa lasitaiteen ikonitkin syntyivät lehdessä itse mestareita haastatellen (FL 13.5.) vain yhteistyöllä.

Kunta ei ole parlamentaarinen hallinto, jossa oppositio räksyttää hallitusta, vaikka vaalien alla näin voisi kuvitella. Jos sellainen ei oikein onnistu, sosiaalinen ja perinteinen media kyllä paljastaa, ketkä sopivat hoitamaan liki tuhatta kunnille annettua lakia ja asetusta yhteiseksi hyväksi ja virkamiestemme tukena yhteistyössä.

Uusimmat

Fingerpori

comic