Mielipiteet

Painajainen yöpäivystyksestä

Forssassa sairaalan yöpäivystyksen hoitaa Terveystalo, joka keksi, että nyt kun optiovuotta sopimuksesta halutaan käyttää, niin on hyvä hetki nostaa hintaa 50%. Se on herättänyt kaikenlaista liikehdintää ja populismiakin – puolen miljoonan lisälasku kun vaikuttaa sillä tavalla ihmisiin.

Asukkaiden on usein vaikea sisäistää, ettei tätä ongelmaa ratkaista jättämällä vaikka liikenneympyrä tai monitoimitalo rakentamatta, eikä ihme, koska toisinaan tällaista vastakkainasettelua mielellään harrastetaan, kun se omaan politiikkaan sopii. Kun sitten asiaa tarkastellaan sopimusten, kuntalain ja kuntatalouteen liittyvän lainsäädännön läpi, niin hyvin nopeasti käy selväksi, ettei se olekaan ihan niin mustavalkoista ja helppoa valikoimista, kuin äkkiseltään vaikuttaa.

Emme kuitenkaan ole asiassa yksin, sillä uutisiin tipahtelee tasaisin väliajoin vastaavanlaisia ongelmia muista kunnista, joissa terveydenhuolto on yksityistetty ja joissa yksityinen korottaa hintoja useita kymmeniä prosentteja. Käytänpä siis tässä tätä alustana pohjustaakseni omaa poliittista asiaani todeten, että näinhän minä ja muut sosialistipenteleet varoitettiin. Olen itsekin jauhanut näistä vaaroista jo vuosia. Toisinaan se on herättänyt kiitosta – toisinaan palaute on ollut… toisenlaista. Siitä olen erittäin kiitollinen, että Forssan nykyinen valtuusto aidossa viisaudessaan torppasi terveyspalveluiden yksityistämisen Pihlajalinnalle, koska se olisi johtanut ennen pitkää valtavaan katastrofiin.

Mitä tulee yöpäivystykseen, niin tietysti se pitäisi täällä säilyttää. Hoitaminen muualla tulee paljon kalliimmaksi ja vaarantaa potilasturvallisuuden. Ongelma on siinä, mistä rahat. Tässä nähdään hyvin, kuinka eettisesti yritykset, etenkin Terveystalo toimii: potilaista viis, jos rahaa ei tipu. Toki yrityksenkin on rahansa saatava tai palvelu lakkaa ihan yhtä lailla. Vika ei ole niinkään yritysten ansaintalogiikassa vaan niissä päättäjissä, jotka alun alkaenkin ovat uskoneet yrityksen tyhjiin myyntipuheisiin ja luottaneet siihen, etteivät ne ainakaan palvelua laske tai hintoja korota. Niihin samoihin päättäjiin, joiden ymmärrykseen ei mahdu, ettei yksityinen voi vain hoitaa kaikkea julkista halvemmalla, koska voittoakin pitää tehdä, eikä yksityinen nauti samaa oikeudellista turvaa kuin julkinen.

Mutta syytä on myös viime hallituksen lainsäätäjissä, jotka siunasivat lain, joka täältä yöpäivystyksen olisi jo vienyt, ellei oltaisi saatu poikkeusluvalla jatkaa vielä paria vuotta. Kun määräaika loppuu, eikä hommelit muutu oleellisesti täällä tai eduskunta ei kumoa nykyistä lakia, niin yöpäivystys loppuu joka tapauksessa. Se on karua todellisuutta, olemme jatkoajalla ja säilyttämisen puolesta pitkällä aikavälillä pitäisi jo tehdä töitä hartiavoimin.

Ollaanko liian tyytyväisiä lyhyeen lisäaikaan vai eikö tiedetä mitä tehdä – näihin en osaa vastata. Tiedän ainoastaan sen, että pallit, joissa näitä päätöksiä tehdään, ovat todella epämukavat tällä hetkellä.

Uusimmat

Fingerpori

comic