Mielipiteet

Päivystykseen työrauha

Hieraisin silmiäni avatessani Forssan Lehden 1.4.20. Mietin, onko kyseessä aprillipila. Ajattelin antaa asian olla. Sitten luen FL 2.4.20 yhtymähallituksen puheenjohtajan syytökset. Ketä hyödyttää tällainen jälkiviisastelu ja hyökkäys? Hyvinvointikuntayhtymän hallituksen tekemä päätös päivystyksen tarjouskilpailutuksesta oli yksimielinen. Jokainen hallituksen jäsen vastaa siitä itse. Tällaisena poikkeusaikana on paljon tärkeämpää keskittyä koronaviruksen vaatimiin toimiin sekä turvaamaan ihmisten terveyspalvelujen saatavuus.

Hyvinvointikuntayhtymä ei ole erillinen toimija vaan seudun kuntien rahoittama. Kunnat maksavat joka tapauksessa päivystyskäynneistä yöllä, tapahtuvat ne sitten missä tahansa.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Lepola oli kilpailutuksen kannalla. Hän kommentoi silloin Facebookissa näin: ”Yöpäivystystä ei ole oltu lopettamassa. Välttämätön kilpailutus on järjestettävä, kun palveluntuottaja esittää hinnannousua 50 %, 500 000 € / v! Hankintalaki jo edellyttää sen.” Yhtymähallituksen puheenjohtaja myös äänesti yöpäivystyksen lopettamisen puolesta.

Yöpäivystyksen osuus päivystyksen 1,8 milj. euron hinnasta on 357 700 euroa uudessa sopimuksessa. Lääkäripäivystyksen järjestäminen ilman yötä maksaisi 1 450 820 euroa. Tiedämme myös, että päivystyksen järjestäminen Hykyn omana toimintana olisi vielä kalliimpaa. Se on laskettu edellisen yhtymäjohtajan aikana.

Hykyn hallituksen pitää ehtiä viemään eteenpäin mm. päivystyksen henkilökunnan esittämiä kehittämistoimia, joilla on mahdollista löytää sekä tuottavaa toimintaa lisää, että myös säästöjä kuntayhtymään. Henkilöstö on esittänyt mm. ulkokuntalaisten päivystyksen kuntahintojen tarkistamista, takapäivystysringin purkamista, arkiaamuvuorojen hoidontarpeen arvioinnin siirtämistä takaisin päivystyksen aamuvuoron hoitajille, magneettikuvauskapasiteetin hyödyntämistä ilta-aikaan, päivystysosastoa ja vuodeosastojen potilaspaikkojen lisäämistä ja niiden käytön myyminen Hykyn ulkopuolisille potilaille jne. Esitetyillä toimenpiteillä säästetään ja saadaan lisää tuloja merkittävästi.

Esimerkki: Terveystalon tarjous – esitettyjä säästöjä

Yöpäivystyksen hinta: 357 000 euroa

Takapäivystyksen purku arkisin – arvioitu säästö – 80 000 – 100 000 euroa

Vartioinnin lopetus – säästö – 30 000 euroa

Röntgenhoitaja yöaikaan varallaolona – säästö – 80 000 euroa

Yöpäivystyksen lisämäärärahan tarve näillä toimenpiteillä 147 000 – 167 000 euroa, jota tuottavien toimintoja lisäämällä kyetään yhä kompensoimaan. On siis realistista kompensoida yöpäivystyksen kustannuksia. Yöpäivystys ei ole käynyt kalliiksi.

Ilman sairaalamme yöpäivystystä koko maakunnassa olisi vain yksi sairaala, jossa on lääkäri 24/ 7. Kiitos, että äänestyksen jälkeen yhtymähallitus päätti jatkaa yöpäivystystä. Näin meillä on myös poikkeusoloissakin paremmat mahdollisuudet hoitaa potilaita.

”Terveydenhuollon työntekijät ovat jokaisen maan arvokkain resurssi”, todettiin Lancetin tuoreessa pääkirjoituksessa.

Nyt päivystyksen aamu- ja iltavuoroissa on perehdytyksessä uusia hoitajia varautuaksemme poikkeusolosuhteiden mahdollisiin vaateisiin. Pyydän työrauhaa päivystyksen työntekijöille.

Uusimmat

Fingerpori

comic