Mielipiteet

Pakolainen ja evakko

Kiitos Alpo (FL 17.12.) nopeasta vastauksesta kommenttiini. Tulenherkkä nationalismi olkoon mutta parista muuttoliikkeestä maailmanhistorian aikana. Vanhan testamentin tarinat verisistä yhteenotoista luvatussa maassa, jotka muuten muun maailman välittämättä jatkuvat edelleenkin, on luku sinänsä. Mutta listaltasi jäi pois merkittävin, eli kansainvaellukset, jotka johtivat Rooman valtakunnan luhistumiseen. Ehkä tämä unohtui syystäkin, sillä 300–400-luvulla tapahtunut kansojen massaliikehdintä syöksi Euroopan sadoiksi vuosiksi pimeään keskiaikaan.

Suomalaisten ansioiksi ei tietenkään pidä lukea saamelaisten ajojahtia ja pohjoiseen työntämistä, mutta loogisesti näin ajatellen voisi siis päätellä, jotta toivot ehkä Suomen uudestisyntyvän samalla tavalla maahanmuuttajien toimesta. Jälkeläisemme siirtyköön Lappiin saamelaisten seuraan.

Jokaista suomalaista koskettanut tapahtuma oli satojen tuhansien karjalaisten muutto pois Neuvostoliiton valtaamalta alueelta. Siinä esimerkissäsi minua jo karjalaisjuurieni johdosta suuressa mitassa häiritsee sama, kuin Karjalan Liiton johtoakin. Liiton vuoden 2017 julkilausumaa siteeraten, olivat karjalaiset suomalaisia, jotka vastoin tahtoaan joutuivat jättämään kotiseutunsa. Heitä ei evakuoitu vieraaseen maahan, vaan suomalaisina Suomeen, omaan isänmaahansa.

Edelleen, Ruotsiin, Kanadaan ym. työn perässä muuttaneet suomalaisetkaan eivät ole pakolaisia. YK:n Genevessä 1951 solmittu pakolaissopimus määrittelee nimittäin selvästi, että pakolainen on henkilö, joka on kotimaansa ulkopuolella ja jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi.

Jospa siis jätettäisiin karjalaiset pois näistä pakolaiskeskusteluista. Eurooppaan Afrikasta ja Vähä-Aasiasta pyrkivät ovat, kuten jo 2015–2016 nähtiin, valtaosaltaan 16–49-vuotiaita parhaassa työiässä olevia miehiä.

Mitä taas tulee Itävaltaan, olen oleskellut täällä yli 40 vuotta ja olen jo tuntemasi julkaisunikin (2009) perusteella perehtynyt maan historiaan ja politiikkaan ehkä perusteellisemmin kuin sinä viiden vuoden oleskelusi aikana. Muuten Suomen Halla-ahoon verrattavia poliitikkoja ei toistaiseksi Itävallasta – valitettavasti –- löydy.

Uusimmat

Fingerpori

comic