Mielipiteet

Palkanmaksua pitää yksinkertaistaa

Palkanmaksu pitäisi tehdä niin helpoksi, ettei ainakaan työn maksaminen pimeästi houkuttaisi. Kuva: Seppo Pessinen
Palkanmaksu pitäisi tehdä niin helpoksi, ettei ainakaan työn maksaminen pimeästi houkuttaisi. Kuva: Seppo Pessinen

Monilla yksityistalouksilla, pienillä yrityksillä, maatiloilla ja muillakin tahoilla olisi halua ja resursseja antaa töitä sitä tarvitseville, mutta palkkaamisen ympärille luotu byrokratia pelottaa.

Nykyjärjestelmässä työnantajan pitää tilittää erikseen palkan lisäksi ennakonpidätykset, työttömyysvakuutusmaksut, työeläkemaksut, työnantajan sairasvakuutusmaksut, mahdolliset liiton jäsenmaksut ja ulosmitattavat maksut. Kaikki nuo maksut pitää laskea oikein ja tilittää erikseen oikeaan paikkaan.

Vaikka joitain laskureita onkin kehitetty, niin virheitten mahdollisuus operaatiossa on suuri ja työnantajalta vaaditaan lomakkeiden täyttämistä, palkkakuittien tulostamista, vuosi- ja kausi-ilmoituksia, tulorekisteri-ilmoituksia ja tilisiirtoja moniin paikkoihin.

Nyt pitäisi hallituksen kehittää yksinkertainen järjestelmä, jossa työnantaja tilittäisi koko summan yhteen paikkaan ja valtio itse huolehtisi siitä, että työllistämisen oheiskustannukset tilitettäisiin oikeisiin paikkoihin ja työntekijälle saisi tililleen hänelle kuuluvan palkan. Ei luulisi olevan vaikeaa tänä päivänä kehittää tuollaista tietokoneohjelmaa, kun joka paikassa siirrytään yhä enemmän sähköiseen tiedonsiirtoon.

Nyt moni työ jää teettämättä ja saattaapa joku maksaa työn pimeästikin, koska se käy vaivattomasti muutamassa sekunnissa toisin kuin työ, joka hyödyttäisi koko kansantaloutta!

Kirjoitukseni perustuu käytännön työllistäjien kokemuksiin. Kannattaisi tosiaan yksinkertaistaa palkanmaksuun liittyviä juttuja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic