Mielipiteet

Palkitaanpas nyt mukavin tyyppi

Forssan kaupunki ottaa vuodenvaihteessa käyttöön uudistetun mallin henkilöstön kannustamiseen ja palkitsemiseen. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan kaupunki ottaa vuodenvaihteessa käyttöön uudistetun mallin henkilöstön kannustamiseen ja palkitsemiseen. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupunki ottaa käyttöön uudistetun mallin henkilöstön palkitsemiseen (FL 17.9.19) Uudistus on vähintäänkin kyseenalainen, koska tällaiset palkitsemiset lisäävät eriarvoisuutta työpaikoilla ja perustuvat vain yhden henkilön, esimiehen, subjektiiviseen käsitykseen henkilön työpanoksesta. Joitakin työntekijöitä palkkio motivoi pomojen mielistelyyn ja pahimmassa tapauksessa muiden työntekijöiden mustamaalaamiseen ja juoruiluun. Tämä aiheuttaa pahoinvointia koko työyhteisössä. Tätäkö Forssan kaupunki nyt haluaa?

Palkkio annetaan erittäin hyvästä työsuorituksesta. Ja tämän suorituksen määrittelee esimies. Esimerkiksi pitkäjänteisessä kasvatustyössä erittäin hyvää työsuoritusta on varsin vaikeaa näin kertaluontoisesti ja vain yhden ihmisen mitata. Silloin voivatkin palkkion antamiseen vaikuttaa ihan muut asiat kuin se, kuinka hyvin kukin työnsä hoitaa. Henkilökemioiden annetaan nyt vaikuttaa räikeästi muka kannustuksen nimissä. Päinvastoin menetelmä lisää työyhteisön jakautumista, työilmapiiri katkeroituu ja motivaatio työntekoon heikkenee.

Jo pienet pikapalkkiot, puhumattakaan jopa 500 euron rahapalkkiosta, eivät voi työyhteisön henkeä parantaa, ja tälle menetelmälle on ihan nimikin: suosiminen.

Yritysmaailmassahan työntekijöiden palkkiomenetelmä on ollut kaiketi aina käytössä, mutta siellä tulokset ovat selvästi mitattavissa. Sielläkään menetelmä ei varmaankaan työyhteisön henkeä paranna.

Kun Forssa nyt ottaa nämä uudet henkilöstön palkitsemissäännöt käyttöön, olisi rajattava tiukasti se, millä perusteella palkkioita jaetaan. Palkkiota ei myöskään saisi antaa vain yhden henkilön päättää.

Vaikeaa uskoa, että kaupunki tällaista uudistusta edes haluaa – aikana, jolloin työhyvinvoinnin puolesta ponnekkaasti maassamme liputetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti