Mielipiteet

Palovaroitin on pidettävä kunnossa

Palovaroittimia on monenlaisia. Kuva: Juhani Salo
Palovaroittimia on monenlaisia. Kuva: Juhani Salo

Heräsin yöllä n. klo 2.00 . Kuulin lintujen kirskuntaa. Ajattelin, että onko kesä palannut, kun tervapääskyt kirskuvat ulkona.

Kömmin ihmetellen sängystä. Hiivin olohuoneeseen. Ei ollut tervapääsky, vaan palovaroitinhan siinä tirskahteli. No eiväthän pääskyt yöllä lennä. Tarkastin pyöreää mötikkää. Huomasin, että siinä minikirjaimin luki, että sähköisen palovaroittimen pattereita ei saa vaihtaa itse. Hengenvaara. On pyydettävä huoltoyhtiön mies vaihtamaan.

Kukapa sitä nyt yöllä heitä vaivaa. Olkoon. Soitan aamulla huoltoon.

Painoin jotakin testinappia. Punainen vilkkui, ja n. minuutin välein kuului kirskaus. Ääni ärsytti . Siinä tyynyä pureskellessani mietin, että eikö olisi voinut asentaa vähemmän ärsyttävää hälytysääntä.

Uni ei enää tullut. Koko loppu yö meni ruumiin kääntelyksi.

Vaimo viestitti huoltoyhtiöön aamulla. Viestin saatuaan oman taloyhtiömme huoltomies tuli lyhyellä varoitusajalla, niin kuin heillä yleensä on tapana ollut. Siitä kiitos.

Homma kävi sutjakkaasti. Mietin, että mahtaako pelkkä kiitos riittää vai käykö niin kuin eräälle helsinkiläiselle seniorimammalle, jolta paikallinen taloyhtiö velotti sata euroa, eikä varoitin sittenkään toiminut kunnolla. Taisi olla kiinalaisvalmisteinen.

En usko, että paikallinen velottaa.

Mietin, että eikö taloyhtiötä voisi velvoittaa huoltoa käymään vaihtamassa patterit vaikka vuosittain esim. 112-päivänä 11. helmikuuta. Ja tietysti päiväsaikaan. Kuuleman mukaan Forssassa on kymmenkunta tuollaista toimintatapaa käyttävä yhtiö.

Luin jostakin, että mm. että tilaston mukaan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos keräsi tietoa palovaroittimien määrästä ja toimivuudesta tulipalokohteissa. Tulos oli 180 tulipaloa, jossa 40:ssä ei ollut varoitinta tai se ei toiminut.

Googlasin muutamia ohjeita varoittimen käytöstä:

– Vähintään yksi varoitin on oltava jokaisessa 60 m2 asunnossa. Enemmänkin saa olla.

– Palovaroittimen kunto on tarkistettava kuukausittain.

– Kun uudet varoittimet asennetaan ja kytketään sähköverkkoon, silloin varoitinta ei kannata mennä itse räpläämään.

Mietelause: Palovaroittimen hiljentäminen ei tukahduta tulipaloa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic